Het collectief ‘Transparant bestuur Noordwijk’ noemt de rol van oud-burgemeester Rijpstra onduidelijk. | Foto: WS
Het collectief ‘Transparant bestuur Noordwijk’ noemt de rol van oud-burgemeester Rijpstra onduidelijk. | Foto: WS

Geheim document blijft gemoederen bezig houden

Algemeen

Het vorige week gepubliceerde geheime rapport over ondermijning van de lokale democratie was aanleiding van het college van B&W om zich openlijk te distantiëren van de inhoud en de tot stand komen ervan.

Inmiddels heeft een groot aantal in het document met naam en toenaam genoemde Noordwijkers, een collectief gevormd. Deze omvangrijke groep eist nu ook volledige openbaarheid wat betreft de totstandkoming van het omstreden document. Bovendien beraadt men zich op juridische stappen.

Wel is men tevreden over de aanpak van het huidige college als wordt gezegd: ‘Het college van B&W had kunnen volstaan met het publiceren van het document en de bijbehorende correspondentie.’ Het is echter opmerkelijk dat de gemeente ook een verklaring heeft uitgebracht. Hierin neemt het college van B&W van Noordwijk ondubbelzinnig afstand van ‘Ondermijning van de democratie in het lokaal bestuur in Noordwijk’ en van de wijze waarop het tot stand is gekomen. Men merkt nog op dat dit document Noordwijk onwaardig is.

De grote vraag is echter nog steeds wie de auteur is en op basis van welke kwaliteiten hem opdracht is gegeven om het rapport te produceren. Uit de stukken is in ieder geval duidelijk geworden dat voormalig wethouders Hans Bakker en Gerben van Duin samen fractie voorzitter Taetske Visser-Danser (allen PUUR), oud-wethouder Ton van Rijnberk (D66) en burgemeester Jan Rijpstra (VVD), direct na de verkiezingen van november 2018, een rol hebben gespeeld.

Onduidelijk

Het collectief, dat nu actie onderneemt onder de naam ‘Transparant bestuur Noordwijk’, zegt in een persverklaring: ‘Bij dit alles blijft de rol van oud-burgemeester Jan Rijpstra onduidelijk. Op grond van zijn eigen brieven was hij mogelijk betrokken bij de totstandkoming van ‘Ondermijning van de democratie in het lokaal bestuur in Noordwijk’. In andere documenten wordt dat ontkend. ‘Niemand lijkt formeel opdracht te hebben gegeven voor dit lasterlijke spookrapport.’

Verder noemen zij het betreffende document een ‘schokkend voorbeeld van machtsmisbruik door bestuurders en politici’. Collectief ‘Transparant bestuur Noordwijk’ is duidelijk tevreden met de openlijke publicatie van deze stukken en de verklaring van de gemeente Noordwijk. Ze noemen het een eerste, belangrijke stap om de opdrachtgevers, de auteur en diegenen die dit document hebben verspreid ter verantwoording te roepen voor hun pogingen om kritische burgers het zwijgen op te leggen.

Onjuistheden

In de eerder genoemde persverklaring spreekt men heel opvallend van een mogelijk misdrijf. Letterlijk verklaart men: ‘Gezien de buitengewoon onzorgvuldige wijze van totstandkoming van het document, de vele tientallen (in zienswijzen aangetoonde) feitelijke onjuistheden, de ongefundeerde beschuldigingen, de smaad en laster en het gepleegde machtsmisbruik is sprake van onrechtmatig en niet integer gedrag. Wellicht zelfs van een misdrijf.’

Met een stap naar de rechter zal men duidelijk kunnen maken of dit ook zo is. De gehele affaire lijkt dan ook bepaald niet afgedaan en zal de Noordwijkse politiek nog wel een poosje bezighouden.

Uit de krant