Erfenissen | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy

Erfenissen

  Column

De strijd om wethouderszetels is een keiharde strijd. Op de een of andere manier is in de politieke belangstelling staan kennelijk aantrekkelijk. Of zou het de wethouders toch om de € 7.168,96 + € 350,00 aan financiële vergoeding per maand gaan? U mag het zeggen. Feit is wel dat eerder vier van de vijf Noordwijkse wethouders er openlijk voor uit kwamen dat zij zichzelf belangrijk en deskundig genoeg vonden om onze wethouder te zijn. De kiezers bepaalden echter dat er slechts één daadwerkelijk mocht terugkeren.

De VVD voldeed nog het meest aan de duale voorwaarden door een wethouder te leveren die zich geheel buiten de soms ordinaire verkiezingsstrijd heeft kunnen houden. Maar die wel zodanig kennis heeft van het Noordwijkse politieke landschap dat hij niet aasde op de ooit belangrijkste portefeuille. Dan bedoel ik natuurlijk de portefeuille Ruimtelijke Ordening. Ik zeg 'ooit de belangrijkste portefeuille' want in Noordwijk is RO de laatste jaren knap besmet geraakt. De vorige wethouder RO kreeg, zoals we allen weten, een aantal vuiltjes weg te poetsen waarmee voorgangers het politieke spectrum hadden besmet. Heel handig werd toen de zwarte Piet richting het ambtelijk apparaat geschoven. Structureel blijkt er niets veranderd en de nieuwe wethouder RO, Henri de Jong, is nu de sjaak. De Maarten Kruyt, het Jan Kroonsplein en niet te vergeten Bronsgeest is voor hem een politiek mijnenveld. Bovendien heeft dezelfde wethouder grondwater en rioolbeheer in portefeuille. En ook op dit terrein is hij opgezadeld met de ondeskundigheid die op dit gebied in Noordwijk hoogtij heeft gevierd. In dit verband zie ik nog een wethouder een glazen potje met een stukje klei in de lucht houden met de geruststellende boodschap dat zij alle grondwaterproblemen zou gaan oplossen. Inmiddels zijn we jaren aan ervaring rijker en nu wordt de nieuwe wethouder opgezadeld met het drama Parallel Boulevard. Deze week moest hij publiekelijk door het stof bij de erfenis Maarten Kruyt. Ik zie straks zo'n zelfde noodzakelijke knieval met betrekking tot de erfenis Parallel Boulevard. In de raadsvergadering was het realist Van Bockhove die de vinger op de zere plek durfde leggen. Dit college gaat namelijk uit van het zes ogen principe, wat wil zeggen dat meer collegeleden meekijken naar de portefeuilles. In genoemde dossiers is communicatie van groot belang. De eerlijkheid gebied dus dat bijvoorbeeld de wethouder met de portefeuille communicatie ook zijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen. Van Bockhove sprak dit uit en ik bewonder hem daarom.

Samen met hem heb ik voorlopig, ik zeg voorlopig, mededogen met wethouders die af te rekenen hebben met erfenissen. En met hem kijk ik naar het college in zijn geheel. Kom op college, de 100 dagen proeftijd vliegt voorbij. Noordwijk rekent op jullie daadkracht. Ook bij de erfenissen die er nu eenmaal altijd zijn. Daar is de jaarlijkse financiële beloning van € 90.120,00 ook op gebaseerd.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>