“Het uitzicht vanaf 23 meter vind ik het allermooist.” |
“Het uitzicht vanaf 23 meter vind ik het allermooist.” | Foto en tekst: Ingrid Langeveld

Een werkplek op hoog niveau

Algemeen

Priegelwerk is niets voor hem. Liever steekt hij de handen stevig uit de mouwen en werkt hij met reusachtige hijskraanmachines aan bijzondere en aansprekende bouwprojecten, en dan het allerliefst op grote hoogte. Lars Groot is kraanmachinist bij Verschoor Kraanverhuur en Speciale Transporten in Sassenheim. Niet bepaald een alledaags ambt, maar zeker wel eentje met flink wat uitdagingen. “Kraanmachinist is een heel mooi beroep”, zegt Lars stellig. “Ik zie werkelijk waar geen enkel ander beroep waar ik het beter naar mijn zin kan krijgen.”

Door Ingrid Langeveld

De wereld van de bouw spreekt hem aan, zoveel is wel duidelijk hoe de weliswaar in Leiden geboren (2000) maar in Noordwijk opgegroeide en wonende Lars over zijn vak praat. Bevlogen vertelt hij over zijn jeugdjaren waaraan hij fijne herinneringen heeft. Mee met opa en oma naar bouwprojecten om machines te kijken. Vooral hele grote hijskranen, die fascineren hem. Maar ook zijn schooltijd op het Vakcollege Rijnmond in Katwijk waar hij vooral leerde door te doen, ervaart hij als plezierig. Hoewel op geen enkele manier zijn ouders invloed hebben uitgeoefend op wat hij zou moeten doen of op wat belangrijk is in het leven, ging hij op zijn 17e aan het werk in de bouw, aanvankelijk als timmerman, later ook als elektricien en loodgieter. Totdat hij vorig voorjaar serieus nadacht over zijn toekomst en zwichtte voor wat zijn hart hem ingaf: machinist op een hijskraan. 

Vrijheid

“Kijk”, zegt hij met fonkelende pretogen, wijzend naar miniaturen van een mobiele toren- en telescoopkraan die in een vitrinekast in de ontvangsthal van het bedrijf staan. “Gaaf toch! Dat uitzicht vanaf de kraan op een hoogte van tot wel 23 meter, dat vind ik het allermooist. Mooi zicht op m’n werk, goed overzicht op de bouwplaats, geen lawaai om me heen, én, ook niet heel onbelangrijk, ik kan alles in de gaten houden. Want weet je, uiteindelijk ben ik het als kraanmachinist die de eindverantwoordelijke is voor de hijslast.” Een ander aspect dat Lars in de wereld van de hijskranen bekoort is de bepaalde mate van vrijheid die hij ervaart bij het op grote afstand uitvoeren van hefwerkzaamheden. Veelal zonder voorgekauwd plan, maar gebruikmakend van camerabeelden en een portofoon dient hij ervoor te zorgen dat last veilig op de gewenste plek komt. Maar ook acteert volgens de jonge Noordwijker, die in amper vijf weken tijd alle benodigde kraancertificaten behaalde en droomt van te verrichten hefwerkzaamheden op een 60 meter lange torenkraan, het machtsgevoel dat een kraanmachinist heeft. “Zonder krijgen ze niet heel veel voor elkaar, zoals bijvoorbeeld de bouw van grote appartement complexen, huizen en windmolens die nu worden gerealiseerd.”  

Diversiteit van het vak

Zoals ieder ander weet ook Lars dat de utiliteitsbouw en offshore, waaronder energie- en windmolenparken, te maken hebben met allerlei en uitdagingen. Van bijvoorbeeld het horizontaal en verticaal transport en het aanleveren van materialen tot vakkundig personeel. Beslist om die redenen kan hij juist een ieder aanraden om zijn collega te worden. “De diversiteit in dit vak is echt mooi en geen dag is hetzelfde. Je stapt een hele nieuwe wereld binnen.” 

Uit de krant