Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Lachen toch?

Het was in de jaren zestig. Toen gender en genderneutraal nog geen items waren. Toen waren er plots de bazige vrouwen. Met daar respectievelijk aan gekoppeld een vrouwenhuis, de vrouwenboekhandel en natuurlijk een vrouwencafé. De lokale kroeg waar het zwakke geslacht zich reuze mannelijk en sterk voelde.

Vrouwen blijken ook anno 2022 nog even strijdbaar zoals die van de jaren zeventig en hebben zich in Noordwijk verenigd in de politiek. Zij presenteerden zich deze week en lieten weten: ‘De hele lijst bestaat uit 10 vrouwelijke kandidaat-raadsleden’. Lachen toch? Want al dat gewichtige gedoe over dorpspolitiek zoals in het verleden, dat had toch feitelijk niets om het lijf? Iedereen kan het. Dus 10 meiden zeker. De geschiedenis leert: Je volgt een jaar lang de politiek en je kan fractievoorzitter worden. Je brult 3 keer iets over geweldige sportclubs en je bent wethouder Sportzaken. Ik bedoel maar. Zelfs iets ogenschijnlijks moeilijks als wethouder financiën is hier in het verleden jarenlang gedaan door een met de wethouder bevriende ambtenaar, zo bleek recentelijk uit een onderzoek. 

Maar nu Lijst Doen! De meidengroep met veel Noordwijkerhoutse schonen. Want die grauwe deken van Noordwijkerhout, die hangt er wel over heen. Zoals ontevredenheid en je partij in de steek laten feitelijk ook wel een label is voor de Doen!-kandidaten. En vraagtekens bij het ondersteuningsteam, voormalige omhoog gevallen wethouders en andere weglopers. ‘Met Henri als adviseur, open je elke deur,’ zo las ik al ergens. De Noordwijkerhoutse bijdrage aan de per definitie zeer opvallend opererende en te vaak onder vuur liggende Noordwijkse politiek wordt vanaf nu maatgevend. Vaak rollebollend over straat maar nooit saai. Ook nu gaan we met de neuzen omhoog weer voorwaarts. Het politieke vizier vooral gericht op status en Europese top. Gemeente Noordwijk: Sportstad, kuuroord, congres destination en blue circles van de gezonde leefomgeving.

De lokale politiek bezorgt Noordwijk zonder probleem de gouden sterren die het verdient. Lachen toch?

Het is nu nog niet de tijd om hier op deze plek al stemadviezen te gaan lanceren. Maar ik ga de rebellerende meidengroep wel met veel belangstelling en met brede ‘smile’ volgen. Zo nodig via de sociale media maar wat mij betreft liever in een direct contact met de Noordwijkers, waar zij volgens de publicaties de voorkeur aan geven. Lekker doen meiden. Zoveel mogelijk met zijn tienen de straat op en samen met de burgers politiek bedrijven. Veel vragen hoe het moet en dan gewoon uitvoeren. Lachen toch? 

Wel nog een paar tips van mijn kant. Niet te snel die partner van een ander leuk vinden. Niet te snel boos worden. Niet te snel weglopen. En vooral niet te snel duidelijk uitspreken wat je niet wilt. Gewoon alles willen doen wat de inwoners vragen. Gewoon Doen! Maar blijf daarbij wel ‘gewoon doen’, dan komt het goed. Een heuse meidengroep aan de macht. Lachen toch? 

Meer berichten