Afbeelding
Foto: thv

Kerstmis

Algemeen Bollenpraat

Hoewel Kerstmis het dieptepunt is wat betreft het weer en de daglengte, is het toch, qua feestdagen, het hoogtepunt van het jaar. Hele volksstammen reizen het land, of zelfs de wereld rond om het te vieren. Bij uitstek een familiefeest.

Wat nu in deze barre coronatijd? Gelaten, maken we er maar het beste van. Uitgebreid winkelen tot 5 uur is ook niet echt “je van het”. Na evt. zelftests dan maar in kleine kring wat vieren. Nu ook de kerken de nodige stapjes terug moeten doen, wordt het wel heel saai!

Toch maar weer terug naar de bollentijd van vroeger. U moet weten dat er in de Kerkstraat de nodige broeiers zaten, zoals Geerlings, Vrolijk, v.d. Berg en v.d. Putten. Ik praat over de vijftiger jaren. Bollen op kleine kistjes, buiten geplant, vaak op verzaagde sinaasappelkistjes werden met Sinterklaas met de kruiwagen in de kas gereden. Het broeien, zo vroeg, van b.v. de kleine rode Kersttulpjes, is hogeschool-werk. Was je te vroeg of de kas te warm, dan mislukten ze: weg Kerst! Ik weet niet of er nog Brilliant Star te koop zijn, dan is het puur nostalgie.

Hoe anders is het tegenwoordig. Met gemak heb je nu de mooiste soorten tulpen, geteeld op het Zuidelijk-Halfrond. Daar is het nu de natuurlijke bloeitijd. Het kost wat transport, maar dan heb je ook wat! Laten we het maar niet hebben over de carbon-footprint. Van kleinzoon Koen hoor ik dat bij zijn baas de eerste Hollandse tulpen binnen staan. Net als bij de Starretjes vroeger, is het ook nu billenknijpen of ze de Kerst halen. Dit jaar is een uitzonderlijk laat tulpenjaar.

Bij Leenen staan volop narcissen in de kas. De Paperwhites en de gele Grand Soleil d’Or uit Cornwall. Wat een pracht! Wij zitten volop in de Kerst-hyacinten en later de eerste tetjes.

Ik weet niet of ik volgende week nog de kans krijg om u een mooie Kerst toe te wensen, daarom alvast bij deze.

Aad van Ruiten

Uit de krant