Mark Turk haalt uit en zet SJC nog voor rust op een 2-1 voorsprong. | Foto: Johanna Oskam Foto: Johanna Oskam

SJC maakt indruk tegen RKAVV en wint opnieuw

Algemeen Sport

Een wedstrijd die alles in zich had waarvoor mensen naar het voetbal gaan. Helaas was de entourage door de coronamaatregelen alles behalve optimaal En waren de bezoekers op twee handen te tellen. Maar gelukkig konden de trouwe supporters via een livestream toch nog meegenieten.

Trainer Marcel IJzendoorn had zijn spelers vooraf nadrukkelijk gewaarschuwd voor de technische kwaliteiten van RKAVV. En daarom de strijdwijze ten opzichte van de wedstrijd tegen Emmen enigszins aangepast.

SJC begon voorzichtig, zette pas druk vanaf de middenlijn en hield de verdediging compact. Dit gaf de Leidschendammers aanvankelijk de gelegenheid om een optisch overwicht te verwerven. Daarbij  werd al in minuut één keeper Lex Hoogervorst tot een redding gedwongen.

Achterstand

Met Yani Bouras en Ayoud Boukhari had RKAVV twee spelers die het SJC behoorlijk lastig maakten. Daarbij bleek SJC verdedigend echter de eerste 20 minuten wel goed te staan. Totdat in de 26e minuut de genoemde Boukhari Lex Hoogervorst het nakijken gaf. Hij lanceerde een 25 metertrap die fraai in de bovenhoek verdween: 0-1.

SJC regeerde op deze achterstand door de druk wat op te voeren en verder van het eigen doel af te opereren. Dat gaf een evenwichtiger verhouding als resultaat. Met meer controle op de bal en wat minder de lange bal kwamen er wat mogelijkheden. Na ruim een half uur kreeg SJC net buiten de 16 een vrije schop toegewezen. Zoals gewoonlijk ontfermde aanvoerder Timo Ruigrok zich over de bal. Loepzuiver krulde hij het leer, zoals hij dit vaker liet zien, onhoudbaar in de linkerbovenhoek: 1-1.

Overtuiging

Daarmee kwam niet alleen de stand maar ook de wedstrijd in evenwicht. RKAVV deed wat het kon om een bres in de SJC-verdediging te slaan. De Leidschendammers keken op slag van rust vol ongeloof naar Mark Turk. Want het boomlange talent liet met een schot vanaf 20 meter de keeper van RKAVV kansloos en zette zijn ploeg op voorsprong: 2-1.

Na de rust kwam SJC vol overtuiging uit de kleedkamer. Zichtbaar strijdlustiger en duidelijker druk zettend werd RKAVV met de neus op de feiten gedrukt. En het werd al snel 3-1 toen een splijtende pass van Timo Ruigrok door Wesley Haasnoot werd afgerond. En laatste genoemde verzilverde op onnavolgbare manier ook de 4-1. Bij de eerste paal speelde hij zijn directe tegenstander de bal tussen de benen door en schoof deze vervolgens in de verre hoek: 4-1.

Passie

RKAVV probeerde nog de bakens te verzetten door aanvallend te wisselen en nog nadrukkelijker de aanval te zoeken. Dat leverde een aantal mogelijkheden en een tweede treffer op: 4-2.

RKAVV leek er nog in te gaan geloven probeerde een aansluitingstreffer te forceren, maar SJC stond in die periode verdedigend als een huis, speelde met passie en sloot bovendien elk risico uit. Zo nodig werd de bal opzichtig buiten de lijnen geschoten. Dij de spaarzame kansjes voor RKAVV was daar keeper Lex Hoogervorst die handelend wist op te treden.

Voor de betrokken supporters was het soms nog wel even spannend maar de eindstreep werd zonder problemen gehaald. Met 4 keer winst plus een gelijkspel uit de laatste vijf wedstrijden heeft SJC zich en plaats veroverd in top 3 van de hoofdklasse. Gezien de coronamaatregels lijkt er voorlopig een eind gekomen aan het competitievoetbal. Maar het is nu aan de KNVB om bekend te maken hoe het nu verder moet. Inmiddels lijkt een lange winterstop onafwendbaar.