Logo denoordwijker.nl
Foto: GWA / Svetlana Romantsova
Sport

Bowien van der Linden gekroond tot wereldkampioene wingfoil freestyle

Dit had TU-studente Bowien van der Linden (23) in haar stoutste dromen niet kunnen bedenken. Amper anderhalf jaar nadat ze gescout werd tijdens een surfvakantie door een groot Italiaanse surfmerk is ze de kersverse wereldkampioen in de discipline Wingfoilen Freestyle 2021.

Wingfoilen is een spectaculaire nieuwe watersport waarbij je een draagvleugel, in het Engels heet dit een ‘foil’, onder je board hebt. Je zweeft over het water met behulp van een opblaasbaar zeil in je handen, een ‘wing’. De wing is vergelijkbaar met een windsurfzeil, waarmee je flink vaart kan maken. Deze nieuwe surfsport is eigenlijk een combinatie van kitesurfen, windsurfen en golfsurfen. In 2019 zag je de eerste wing foilers op het water.

Bowien windsurft en golfsurft bij de Noordwijkse surfclub KSN en studentenvereniging Plankenkoorts. Haar vader koopt een board met een draagvleugel om op zee te golfsurfen. Al snel kwam er een wing bij waardoor het makkelijker werd om over het water te zweven met behulp van de wind. Bowien studeert in Delft, maar door corona was ze veel thuis. Ze pakt het foilen snel op en is niet meer van het water af te slaan. De PR-manager van het Italiaanse surfmerk RRD ziet Bowien tijdens een surfvakantie over het water voorbij speren en biedt haar gelijk een sponsorcontract aan. 

Vanwege radicale springfoto’s van Bowien op haar social media vraagt haar sponsor of ze dit voorjaar naar de World Cup Freestyle wil afreizen in Frankrijk. Volkomen bleu en zonder enige wedstrijdervaring rijdt Bowien naar de surfspot Leucate. De bedoeling is dat je vijf sprongen laat zien. Een jury geeft punten. Tot haar verrassing wordt ze eerste! Bowien besluit vervolgens aan de hele tour mee te doen. Zo reist ze naar Marokko en vervolgens naar Brazilië. Tijdens de World Cup in Brazilië is het duidelijk dat Bowien het behendigste is in de golven. Ze laat grote internationale namen in de surfsport achter zich en wint het evenement door maximaal te scoren op de onderdelen Freestyle en Race.

Onverwachts wordt ze afgelopen weekend tot wereldkampioen freestyle uitgeroepen in Fortaleza. Ondanks dat er dit jaar nog een tourstop is in Spanje! Haar gescoorde puntenaantal is zo hoog dat ze niet meer in te halen is door haar concurrenten.


Op dit moment staat ze ook eerste op de wereldranglijst Race, een wedstrijd waarbij je moet proberen om zo snel mogelijk een rondje om boeien heen te varen. Maar of Bowien ook deze begeerde wereldtitel mee naar huis mag nemen, moet nog worden uitgevochten in Tarifa van 27 tot 30 december as. Bowien is op dit moment de enige Nederlander in de Wingfoil World Tour. De Noordwijkse surfster is te volgen via haar instagram @bowienvanderlinden

Meer berichten