Strandexploitatie krijgt bijzondere aandacht in de strandnota die wordt voorbereid. | Foto: Wim Siemerink
Strandexploitatie krijgt bijzondere aandacht in de strandnota die wordt voorbereid. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Strandnota is nu al onderwerp van discussie

Algemeen Politiek

Het demissionaire kabinet heeft bij monde van minister Cora van Nieuwenhuizen al eerder laten weten dat wat hen betreft de tijdelijke strandpaviljoens nog een keer opnieuw ontheffing krijgen van het verplicht afbreken in de winterperiode. Inmiddels heeft ook het Hoogheemraadschap van Rijnland, tot volle tevredenheid van de exploitanten, er goedkeuring aan gegeven. 

Met name de horeca heeft het zwaar te verduren gehad in de afgelopen jaren waarin de coronacrisis de exploitatie van de bedrijven nagenoeg onmogelijk maakte. In Noordwijk was dat niet minder het geval. Daarnaast speelt er in Noordwijk echter meer. Op dit moment wordt een nieuwe strandnota voorbereid, waarbij tevens de verschillende voorwaarden van de strandexploitatie onder loep worden genomen. Vanuit de politiek kwamen eerder op- en aanmerkingen op de huidige exploitatievoorwaarden en de hoogte van bedragen in de verschillende pachtovereenkomsten.

Tegen de plinten

Vanuit het idee dat in de strandpaviljoens het geld tegen de plinten klotst, werden er door diverse politici zeer vergaande uitlatingen gedaan. Er werd aangedrongen op een herziening van de contracten. Daarbij is met name het afvoeren van afvalstoffen een onderwerp. In de huidige overeenkomsten is bijvoorbeeld vastgelegd dat de gemeente verantwoordelijk is voor het afvoeren van het afval. Een belangrijke kostenpost die in de toekomst voor rekening van de paviljoenhouders zou moeten komen. Maar er was eerder ook al discussie over de paviljoengrootte, de verschillende locaties, het strandgebruik voor exploitatie en veel meer. Omdat er wordt gewerkt aan een nieuwe strandnota is er regelmatig overleg tussen gemeente en paviljoenhouders. Betrouwbare bronnen laten weten dat er daarbij nogal irritatie is over het gemak waarmee een behoorlijke lastenverzwaring naar de paviljoenhouders wordt verschoven. En over de soms irreële voorstellen over de pachtsommen. Met pachtprijzen die voor de ene exploitant een lastenverdubbeling en voor een ander weer een halvering van de pachtsom zouden inhouden.

Aannames

Strandpaviljoenhouders hebben daarom de door de gemeente Noordwijk voorgestelde huurprijs-herziening van de pacht unaniem verworpen. Vooral het rapport Fakton, een advies dat de basis zou zijn voor nieuwe pachtovereenkomsten, blijkt inhoudelijk heel ver van de werkelijkheid af te staan. Met name verschillende aannames van bijvoorbeeld de verzekeringspremies, het bestedingsniveau van strandgangers en de gevolgen van de pandemie geven reden om te twijfelen aan de deskundigheid van de opstellers van het rapport. Bovendien was de prijsdifferentiatie van de verschillende locaties een extra reden voor heftig meningsverschil. Daarnaast toonde het overleg met de gemeente, volgens voorzitter Stokkermans, aan dat de Noordwijkse politiek de gezamenlijke strandexploitanten ziet als een interessante melkkoe die onbeperkt kan worden uitgemolken.

Eigen inwoners

Noordwijk heeft met 13 kilometer strand bijna onbeperkte recreatiemogelijkheden voor toeristen en eigen inwoners. Traditioneel is de discussie over de rechten die inwoners als strandbezoeker zouden mogen ontlenen aan het inwonerschap. Een algemene wens zou zijn een privaat stukje strand voor eigen inwoners op die beperkt aantal dagen dat er sprake is van gigantische drukte.

Of er een snelle oplossing komt bij het aanpassen van de verschillen van inzicht is bepaald nog niet duidelijk. Feit is dus wel dat er een welwillend oor is van de landelijke overheid en dat de eigenaren van de tijdelijke paviljoens een behoorlijke tegemoetkoming krijgen middels het opnieuw niet hoeven afbreken.

In Noordwijk maakt overigens niet elke paviljoenhouder er dankbaar gebruik van. Want sommigen maken juist andere keuzes om schade te voorkomen en noodzakelijk onderhoud te kunnen uitvoeren.

Uit de krant