Quirine Kamphuisen geeft de uitvoering van de Duin en Bollen Vierdaagse in handen van Tjeerd Scheffer.
Quirine Kamphuisen geeft de uitvoering van de Duin en Bollen Vierdaagse in handen van Tjeerd Scheffer.

Bollen Vierdaagse 2022 staat op de kalender

Algemeen

Directeur Quirine Kamphuisen van Noordwijk Marketing weet het zeker: ‘een vierdaags wandelevenement biedt kansen om de Duin- en Bollenstreek als gezonde en energieke regio, een extra impuls te verschaffen’. Dat benadrukte zij deze week bij de perspresentatie van de inmiddels compleet uitgewerkte plannen voor een heus wandelvierdaagse.

Quirine Kamphuisen is naast directeur Noordwijk Marketing ook voorzitter van de stichting Promotie Duin- en Bollenstreek. Waarin de regionale VVV’s en andere belanghebbenden samenwerken om de Duin- en Bollenstreek nog steviger op de kaart te zetten als gezonde en energieke regio. 

Een vierdaags wandelevenement organiseren blijkt een loodzware klus. Daarom kwam er de nieuwe stichting ‘Energiek en Gezond door Wandelen’. En die heeft vervolgens Tjeerd Scheffer, oud-VVV-directeur en nu organisator van Leiden Marathon, gevraagd om zijn kennis en kunde ter beschikking te stellen van de Bollen Vierdaagse. 

Kamphuisen: Noordwijk Marketing heeft de vierdaagse uitgewerkt en afgerond. Tjeerd Scheffer, organisator van de Leiden Marathon, neemt nu, onder verantwoordelijkheid van stichting Energiek en Gezond door Wandelen, de uitvoering over.’

Omvangrijke organisatie

In een enthousiaste presentatie vertelde Tjeerd Scheffer de aanwezige pers over de omvangrijke organisatie van het evenement. ‘Vooral een heel gedegen voorbereiding is van belang om de doelstelling, 25 000 deelnemers in 2026, te realiseren. Daartoe ligt er inmiddels een compleet uitgewerkt masterplan klaar wat officieel wordt ondersteund door de Koninklijke Wandelbond Nederland.’

Scheffer benadrukte dat er natuurlijk samenwerking gezocht wordt met ondernemersorganisaties en regionale maatschappelijke instellingen. ‘Het moet een evenement worden waar alle inwoners van de Bollenstreek trots op kunnen zijn.’ 

De Bollen Vierdaagse besteedt aandacht aan streekthema’s zoals zee en duin, bloemen en bollen, Hollandse plassen, cultuur en historie. Dit doen zij met een focus op gezonde voeding, bewegen en een gezonde leefstijl. 

Try-out in oktober

De voorbereiding is al in volle gang. Maar al dit jaar, op 23 oktober, organiseert men eerst als try-out, een eendaags wandelevenement met de afstanden tien en twintig kilometer. Dit om de broodnodige ervaring op te doen met bijvoorbeeld routes, het vrijwilligerskorps, knelpunten en het gebruik van muziek en ander vermaak.

De eerste officiële editie van de wandelvierdaagse vindt een jaar later plaats; van 27 tot en met 30 oktober 2022. De afstanden die gelopen worden zijn dan vijftien, twintig, dertig en veertig kilometer. Voor kinderen komt er een vijf kilometer route. Per se vier dagen mee doen is niet verplicht. Er zijn, behalve op de finaledag, ook dagkaarten beschikbaar. De finaledag is nadrukkelijk exclusief voor de wandelaars die alle dagen hebben gewandeld.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant