Opluchting bij deel van de paardeneigenaren
Logo denoordwijker.nl
<p>De situatie rond de paardenlandjes lijkt rooskleuriger dan zich eerst liet aanzien. | Foto: Hedwig Elisabeth</p>

De situatie rond de paardenlandjes lijkt rooskleuriger dan zich eerst liet aanzien. | Foto: Hedwig Elisabeth

(Foto: Hedwig Elisabeth)
Politiek

Opluchting bij deel van de paardeneigenaren

Hetty Koning was behoorlijk van slag toen de dreiging kwam dat zij haar paardenlandje zou moeten opgeven. Zijn nam het initiatief om een belanggroep te formeren die uiteindelijk de publiciteit zocht met de slogan ‘Waarom Weg?’ De verontwaardiging van paardenliefhebbers werd overal zichtbaar en er leek sprake te zijn van buitenproportioneel optreden van de ODWH.

Er kwamen verontruste reacties uit de politiek over de uitleg en handhaving van de bestaande bestemmingsplannen in het buitengebied. Het leek op een heksenjacht.

Inmiddels is duidelijk geworden dat het allemaal veel genuanceerder ligt. Initiatiefnemer Hetty Koning laat weten dat is gebleken dat zij en alle paardenlandjeseigenaren in haar omgeving gewoon door kunnen gaan. Het is nu al duidelijk dat er in veel gevallen niet gehandhaafd gaat worden.

Per geval bekijken

Op de sociale media lezen we opgeluchte reacties en felicitaties. Toch is nog niet iedereen er gerust op. Volgens verantwoordelijk wethouder Sjaak van den Berg zal per geval worden gekeken wat de situatie is en waar handhaven wel of niet noodzakelijk is. Hij vertelt bijzonder blij te zijn dat een aantal belanghebbenden inmiddels heeft aangegeven met hem in gesprek te willen want er zouden te veel misverstanden en soms onwaarheden de wereld in zijn geholpen. Van heksenjacht blijkt geen sprake te zijn.

Bij een deel van ‘Waarom Weg’ is er dus opluchting. Maar er blijft toch nog wantrouwen. Vooral het bestaan van een zogenaamde oriënterende lijst heeft voor veel commotie gezorgd bij de paardenliefhebbers. Deze lijst is volgens Hetty Koning verspreid op aandringen van leden van de Vrije Ondernemers Noordwijk. Die volgens haar zeggen er vooral op uit waren om hun eigen belang veilig te stellen.

Onrust

Ze benadrukt dat de oorspronkelijke initiatiefnemers in de wielen zijn gereden door dit groepje dat de onrust veroorzaakte door genoemde oriënterende lijst naar buiten te brengen als de lijst waarop gehandhaafd zou gaan worden. De VON presenteerde recentelijk aan het college hun visie over de situatie in een uitgebreid en openbaar rapport. Waarin de doelmatigheid van handhaven ter discussie staat.

Inmiddels is het Hetty Koning na gesprekken met de gemeente duidelijk geworden dat er nooit sprake is geweest van radicaal handhaven. Maar dat geval na geval wordt bekeken. Zij roept belanghebbenden met paardenlandjes en moestuinen dan ook op om zelf rechtstreeks contact op te nemen met de gemeente, om de situatie te bespreken.

In gesprek

Wethouder Sjaak van den Berg liet weten blij te zijn dat mensen de weg naar de gemeente weten te vinden. Hij noemt diverse situaties waar legaliseren logisch is. En hij benadrukt met iedereen in gesprek te willen gaan die behoefte aan heeft aan meer informatie. Maar dat er daar waar nodig wel degelijk gehandhaafd gaat worden.

Meer berichten