Femke en Janus | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy

Femke en Janus

Alles wat je deze week over politiek zegt, schrijft of uitvoert zal overschaduwd worden door Femke. De, in mijn ogen, bijzonder aardige politica die bij haar afscheid uit de Tweede Kamer met droge ogen beweerde dat wij haar nooit terug zouden zien in een provinciehuis of met een ketting om haar nek. Inmiddels weten we beter.

Ik snap de niet te weerstane verleiding van het dikke Amsterdamse pluche te midden van de eigen politieke bloedgroep. Maar de verwondering blijft. Ook nadat ze aardig en ogenschijnlijk zo kwetsbaar bleef toen ook zij een puberende zoon moeilijk onder controle kon houden.

Maar zoals ik zei, voorlopig beheerst Femke de nieuwsrubrieken. Ik hoop wel van harte dat haar onverantwoordelijk bestuursbeleid over enkele weken niet gaat leiden tot brede volksgezondheidsproblemen en extra ziekenhuisopnames. Bepaald niet omdat ik haar gun dat ze gewoon in Amsterdam zal mogen blijven. Maar vooral omdat zij dan duidelijk heeft gemaakt dat Maurice de Hond gelijk heeft. En dat we gewoon weer massaal en opeengepakt in de buitenlucht mogen verblijven, met of zonder mondkapje. Dat we gewoon en zonder de 1,5 meter de terrassen bezoeken, gewoon naar de markt mogen en gewoon naar de voetbalwedstrijden van Noordwijk en SJC kunnen gaan. Dat we gewoon een Ibiza-markt kunnen organiseren zonder onzinnig veiligheidsplan of een zo logisch lijkend plan B wanneer vreedzaamheid kan worden verwacht.

In dat verband zou de miskleun van Halsema bovendien een sein kunnen zijn om ook lokale theatervoorstellingen weer op een mooie plek in de vrije ruimte te gaan organiseren. Dat zal helaas nog niet kunnen op een overdekt evenementenplein. Zo’n plein wat veel Noordwijkers voor ogen staat bij het herinrichten van het Vuurtorenplein. Want de Noordwijkse politiek heeft daar nog geen voorwaardenscheppend beleid voor kunnen vast stellen. Gelukkig is voorlopig wel afgezien van het door verwarde ambtenaren bedacht plan van stuifduinen rond de vuurtoren. Hoewel de prachtige plaatjes, die ze vanuit de thuiswerksituatie via de op hun slaapkamers opgestelde laptops wereldkundig maakten, ons moesten doen geloven dat dit een perfecte invulling zou betreffen, wist menigeen wel beter. Een ervaringsdeskundige op gebied van duinlandschap en politiek en bovendien lid van onze gemeenteraad wist deze week de onzinnigheid van de plannen perfect te verwoorden: ‘een stuivend duinlandschap zonder menselijke dynamiek’.

Even onzinnig als de ambtelijke plannen was de inbreng van onze Noordwijkerhoutse politieke vrienden. Die zich druk wensten te maken over de fontein met ‘onze’ Janus. Waar halen ze het lef vandaan. Hier zou deskundige hulp vanuit instanties, zoals ooit de Sancta en de Bavo, op zijn plaats zijn. Janus, de Romeinse godheid met 2 gezichten is gewoon van Noordwijk en blijft de beschermheer van carnavalsvereniging de Noortukkers. Kaninefaaten, ga stropen of desnoods polonaise lopen maar bemoei je niet met Janus.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>