Afbeelding

Vertrek Henri de Jong verrast fracties

Algemeen Politiek

Er zijn bij de fractievoorzitters van de gemeenteraad diverse meningen over het plotselinge vertrek van wethouder Henri de Jong.

Peter van Bockhove (LSN) kijkt zo op zijn eigen manier naar het besluit. Hij acht de moeilijkheden waarmee Henri de Jong te maken kreeg van zuiver politieke aard. Maar hij benadert het menselijk: ‘Je gunt toch niemand om in deze situatie verzeild te raken’.

Michael van Dormolen (VVD) noemt het besluit verrassend maar evenzo moedig. Hij stelt vast dat het een persoonlijke afweging betreft. Hij wil Henri de Jong openlijk danken voor zijn inzet voor Noordwijk. Maar hij kijkt ook al vooruit en rekent op een nieuwe kandidaat die de uitvoering van het coalitieakkoord daadkrachtig gaat aanpakken en de tanden gaat zetten in de moeilijke OR-dossiers.

Taeske Visser (PUUR) spreekt van ‘verrassend’ maar ook van ‘sneu’. Ze noemt de keuze van De Jong ‘een dapper beslui’t. Sneu betreft vooral de menselijke kant van de zaak en de persoonlijke consequenties. Ze stelt wel dat de zetelwisseling niet mag leiden tot enige vertraging in het uitvoeren van de collegetaken.

Dick Gutlich (D66) vindt het vertrek spijtig. Hij zag dat De Jong grote moeite had met de opstelling van het CDA in het woningbouwdossier. Hij noemt een vertrek onvermijdelijk als een wethouder het vertrouwen van de fractie verliest.

Jaap de Moor (Bruisend Noordwijk) zag het vertrek van De Jong eigenlijk al aankomen. De Moor: ’Let wel Henri de Jong was niet te licht maar de portefeuilleverdeling was te zwaar. Een refreshing van taken is noodzaak zodat er meer gelijkwaardige portefeuilles komen’.

Uit de krant