Corona maakt creatief | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Dit spandoek bij het Kruispunt op zorgpark Willem van den Bergh zegt genoeg! | Foto: PR
Dit spandoek bij het Kruispunt op zorgpark Willem van den Bergh zegt genoeg! | Foto: PR

Corona maakt creatief

De tijd waarin we op dit moment leven vraag om creativiteit, anders denken, aanpassen, geduld, positief blijven en heel veel extra inzet van heel veel mensen. In de zorg, de ziekenhuizen en om ons heen. Ook in Noordwijk wordt keihard gewerkt om het leed een beetje dragelijk te maken. Een telefonische ronde langs de diverse organisaties geeft een mooie indruk hoe creatieve oplossingen gevonden worden..

Door Ina Verblaauw

Er worden in WZC Groot Hoogwaak heel veel spelletjes gedaan en heel veel voorgelezen. De aanvoer aan kaarten en bloemen is hartverwarmend. Tijd wordt geïnvesteerd in het bellen en videobellen. Soms lastig uit te leggen. Spontaan melden mensen zich aan om muziek te maken op het plein. Er wordt nog wel samen gegeten, weliswaar op de gepaste afstand van anderhalve meter.

WZC Jeroen

Deze week komen er tablets in Huize Jeroen, zodat geskypet kan worden met kinderen en kleinkinderen. Na een eerste optreden vorige week in de buitenlucht, volgden veel aanbiedingen van zangers en muzikanten, die spontaan aanbieden te komen optreden. “De bewoners worden heel erg verwend door de Noordwijkse bevolking en leveranciers”, aldus Els Smit. Er heerst berusting over de situatie. De maaltijden worden nog wel gezamenlijk gedaan, maar iedereen zit kruislings aan tafel.

Woonzorgpark Willem van den Bergh

Communicatieadviseur Mayke Kersten van ’s Heeren Loo is vooral verrast over de eigen creativiteit van de dagbesteding. “De cliënten wonen in groepen en de woonkamer wordt wat klein als je de hele dag bij elkaar in huis bent. Dan wordt het soms wat lastig met elkaar samen te zijn. Ik zag al een partytent met een heater voor een woonunit, zodat de bewegingsruimte wat groter wordt”.

Er is een actie gestart waarbij bewoners een kaartje sturen naar hun ouders, die ze niet kunnen bezoeken. Het BerghJournaal zendt Troost TV uit. Ouders bieden aan om boodschappen te doen en die voor de woning af te leveren, zodat er nog even gezwaaid kan worden. Bewoners hebben een spandoek gemaakt met een bedanktekst voor alle medewerkers. Voor de geestelijke verzorging is er een speciale uitzending. Er worden veel bloemen afgeleverd en waar mogelijk wordt met beeldbellen gewerkt. ’s Heeren Loo is gesloten voor bezoekers. “Het was best lastig voor de bewoners om afgelopen weekend te laten inzien dat zij binnen moesten blijven en recreanten massaal toestroomden in de speeltuin en de overige sportvelden”.

Op de landelijke website van ’s Heeren Loo staan allerlei tips om leuke dingen te doen. “Het proces van samen delen is mooi om te zien”, aldus Mayke.

Reuring

Online worden de gasten van Reuring aangespoord om creatief bezig te blijven. De sportcoaches gaan ook online de mensen aan te zetten om toch ook thuis lekker in beweging te zijn en er kan op afstand Bingo worden gespeeld. Deze week werd Reuring verrast door de Rabobank. Zij stellen 200 tassen beschikbaar en geld om de tassen bij de plaatselijke ondernemers gekochte spullen te vullen met lekkere of leuke dingen. Ook werd er veel creatief materiaal gedoneerd, zodat mensen thuis bezig kunnen blijven. De tassen zullen deze week worden uitgedeeld door de vele vrijwilligers aan bewoners in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk.

Kerk

Dominee Petra van der Burg van de Protestantse Gemeente Noordwijk meldt dat ook zij veel aanpassingen moeten doorvoeren. “Het pastorale werk, de persoonlijke bezoeken en gesprekken kunnen niet doorgaan, evenals het kringwerk en de gespreksgroepen. De erediensten zijn te volgen via www.kerkomroep.nl De kerkelijke gemeente is dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur telefonisch beschikbaar. “Ik merk dat mensen hun hart willen luchten en al pratend kom je er dan wel doorheen, zeker nu de kracht van het samenzijn is weggevallen”.

Omdat er momenteel veel werk niet kan worden uitgevoerd door de predikanten, lijkt het rustig. “Maar dat is niet zo; de komende week gaan we alvast de Paasdienst opnemen”. Afgelopen week werd een actie georganiseerd om eten te doneren voor de Voedselbank. Aan deze oproep is op grote schaal gehoor gegeven.

Op woensdag 1 april wordt op de vuurtoren de vlag gehesen voor alle supermarktmedewerkers.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>