Voedselbank blijft broodnodig | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Naast zuivelproducten zijn ook groenten en fruit onderdeel van een wekelijks af te halen pakket. | Foto: WS
Naast zuivelproducten zijn ook groenten en fruit onderdeel van een wekelijks af te halen pakket. | Foto: WS (Foto: )
Politiek

Voedselbank blijft broodnodig

Halverwege vorig jaar stonden 35.350 huishoudens in Nederland op de lijsten van lokale Voedselbanken. Deskundigen menen dat het geregistreerde aantal slechts een topje van de ijsberg is. In Noordwijk maken inmiddels 51 huishoudens gebruik van de hulp die de voedselbank Noordwijk/Noordwijkerhout aanbiedt.

Gebruik maken van de Voedselbank is voor heel veel mensen een moeilijke soms te moeilijke stap. Dat wordt ons duidelijk wanneer we in gesprek zijn met Joke van Zuylen, secretaris van de lokale Voedselbank. Ze steekt inmiddels al 8 jaar energie in dit initiatief. Ze maakt duidelijk dat de inmiddels 110 personen die wekelijks de steun mogen ondervinden voornamelijk wonen in de kernen Binnen en Zee. Het blijkt dat mensen bij de voedselbank terecht komen via de adviseurs bij diverse maatschappelijke organisaties en soms via het loket van de gemeente Noordwijk.

De politiek stelde zich eerder ten doel om de voedselbank overbodig te maken door een actief minimabeleid te voeren. Maar blijkt daarbij, ondanks de inzet van middelen en de Schuldhulpmaatjes nauwelijks vorderingen te maken. Cliënten van de voedselbank hebben vaak met grote schulden te maken. Daarbij blijkt dat ruim 15% van huishoudens met een laag inkomen geen notie heeft op welke hulp in materiële of financiële zin zij recht hebben. Zo mag een tweeoudergezin met 2 kinderen daar beroep op doen wanneer zij €515,- of minder per maand te besteden hebben.

Joke van Zuylen vertelt dat de voedselbank wel verlangt dat bij aanvraag tot deelname de financiële administratie van 3 maanden dient te worden overlegd. Pas daarna kan wekelijks een pakket met €50,00 aan diverse voedingsartikelen worden afgehaald. Bedrijven stellen een groot aantal producten beschikbaar. Diverse financiële donaties maken het mogelijk dat zo nodig groente en fruit en ook zuivelproducten worden bijgekocht.

Inmiddels meldt Voedselbank Nederland dat er dit jaar opnieuw een groeiende vraag wordt verwacht. De Noordwijkse doelstelling om de voedselbank overbodig te maken wordt algemeen als veel te ambitieus betiteld.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>