Gelukkig Nieuwjaar | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Gelukkig Nieuwjaar

1 januari 2020. Een historische datum of gewoon een jaarwisseling? Ik denk dit laatste. Zoals ook 1 januari 2010 slechts de datum van een jaarwisseling bleek te zijn.

Maar, 2020 brengt mij in gedachte wel terug in de tijd. Terug naar 60 jaar geleden toen ik min of meer mijn jeugd achter mij liet en ik, terwijl de koude oorlog de wereld beheerste, aan het volwassen leven moest beginnen. Met daarin al snel een aantal, althans voor mij, historische data. Op het wereldtoneel waren dit o.a. de moorden presidenten John en Robert Kennedy met in het kielzog Dominee Martin Luther King.

Zo'n 50 jaar geleden, in het jaar dat de eerste stappen op de maan werden gezet, begon het echte volwassen leven, waarin 'ondernemen' een sleutelwoord werd. Het jaar waarin ik direct al te maken kreeg met moeilijk te accepteren politieke ingrepen. Het eerste waar ik mee te maken kreeg was de invoering van BTW op 1 januari 1969. Een lelijke streep door de rekening voor mij als startend ondernemer.

Daardoor moest ik al snel nadenken over het 'hoe' in de politiek. Ik zocht vooral antwoorden op vragen zoals 'wie' en 'waarom'. En politieke beslissingen, zowel nationaal als lokaal, zouden mij mijn leven lang blijven achtervolgen en onnodig belasten. Daardoor voelde ik mij genoodzaakt om vooral ook lokaal antwoorden te vinden op de vragen hoe, waarom en vooral door wie. Dat bleken toen nog vooral, ja zelfs lokaal, persoonlijkheden te zijn. Mensen met karakter, mensen met een visie en achtergrond. Ik concludeer vandaag dat de leefomstandigheden, ondanks de komst van PC en mobiele telefoon, er in die jaren niet slechter op geworden zijn. Ik concludeer vandaag ook dat, wat toen nog heel ver weg leek, in de praktijk heel dichtbij is gebleken. En dat politieke idealistische doelen stellen wel aardig is maar dat dit in de praktijk van alle dag altijd wordt ingehaald door ontwikkelingen die we niet voor mogelijk houden.

Ook de (zeker voor mij persoonlijk) nu nog ver weg liggende jaarwisseling 2049-2050, zullen de mensen op een dag met de snelheid van het licht zien naderen. Of er dan nog sprake zal zijn van massaal afgeschoten vuurwerk is een interessante vraag. Evenals de vraag of Bollenstad er toch is gekomen, of Amalia onze koningin zal zijn, of Zandvoort nog steeds een 'Dutch Grand Prix' laat rond racen en of er in de ondergrondse garages aan de kust nog voertuigen met fossiele brandstof worden geparkeerd.
Aan voorspellingen voor de lange termijn waag ik mij zeker niet. Ook voor het komend jaar is het koffiedik kijken. Mogelijk gaan er na Astrid en Jaap, nog meer Noordwijkerhouters zich afscheiden van hun politieke groepering. Mogelijk keert de raadsvergadering gewoon terug naar de bestaande raadzaal. Mogelijk gaat de politiek plotseling 'gewoon' doen. En mogelijk krijgen we in de persoon van burgemeester Verkleij-Eimers, een Eerste Burger die wij als echte Noordwijkers verdienen.

Ik wens iedereen een gelukkig 2020.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>