Logo denoordwijker.nl
Wethouder Roberto ter Hark wil Noordwijk meer laten profiteren van de ruimtevaart.  | Foto: Wim Siemerink
Wethouder Roberto ter Hark wil Noordwijk meer laten profiteren van de ruimtevaart. | Foto: Wim Siemerink (Foto: Picasa)

Noordwijk is een maand lang 'the Space to be'

Er liggen voor Noordwijk nog volop kansen op het gebied van de ruimtevaart. 'Maar', zegt Wethouder Roberto ter Hark, 'we staan daarbij als gemeente Noordwijk toch nog onvoldoende op de kaart. Dat willen we, in samenwerking met de streekgemeenten plus Leiden Delft en Den Haag, met speciale activiteiten nog verder gaan verbeteren.

In 2004 al deed ESA een verzoek richting het ministerie om de locatie te mogen uitbreiden. Vervolgens maakte de lokale politiek de keuze om nabij ESA Estec een bedrijventerrein te ontwikkelen bedoeld om bedrijven aan te trekken die gerelateerd kunnen worden aan ruimtevaart.

De huidige verantwoordelijk wethouder Roberto ter Hark wil echter dat er meer dan alleen bedrijven zich in Noordwijk vestigen. Hij zet nadrukkelijker in op een veel bredere ontwikkeling van het gebied in de vorm van een Space Campus. Waar plaats is voor industrie, kennisontwikkeling en scholing en daarbij de wetenschap. Waar bovendien, via interactie met de gehele Europese industrie, de gemeente Noordwijk dus nog nadrukkelijker op de kaart moet komen te staan. Ook de provinciale en de landelijke politiek zien dus de meerwaarde van het Noordwijkse initiatief. Ruimtevaart draagt bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen

'ESTEC Noordwijk heeft Nederland inmiddels al grote voordelen opgeleverd. Want de ruimtevaart draagt bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen op het gebied van digitalisering, klimaat, waterbeheer, landbouw en mobiliteit'. Dat is de duidelijke mening namens het kabinet van staatssecretaris Mona Keijzer. Die al eerder ook financiële steun vanuit de regering toezegde.

Space Experience

Wethouder Roberto ter Hark geeft inmiddels leiding aan de discussie over hoe in het gebied nabij ESTEC te komen tot het vergroten van de genoemde voordelen en het verbinden van ESA Estec met de regionale economie. Daarbij is er logisch gezien een belangrijke rol voor het regionale bedrijfsleven. Maar ook voor de gemeente, voor Noordwijk Marketing en Economic Board Bollenstreek.
Een haalbaarheidsonderzoek naar de rol van Space Expo als een nieuw en modern 'Space Experience' centrum, is op dit moment actueel. Dat zou ook moeten leiden tot een vestiging op deze Space Campus in Noordwijk.

Roberto ter Hark benadrukt nog eens het belang van ruimtevaart voor ons dagelijkse leven. En hij kijkt samen met velen met grote belangstelling naar de toekomst waarbij innoveren, inspireren en ontwikkelen de sleutelwoorden zijn. Zo is er op het terrein van Estec de proef met de zelfrijdende shuttles waarnaar door veel partijen met grote belangstelling wordt gekeken.


Space to be

De wethouder is al even enthousiast over komende maand oktober, die gelanceerd wordt als de maand van 'the space to be'. Met name 'het weekend van de wetenschap' vervult hierbij een belangrijke rol. Inmiddels hebben zich vanuit het land al het maximale aantal van tienduizend belangstellenden aangemeld om op zondag 6 oktober de open dag bij ESTEC te bezoeken. Zaterdag 5 oktober is er op de K.W. Boulevard de onthulling van een nieuw informatiebord en het plaatsen van nieuwe tegels in 'Walk of Space. Maar er is veel meer op het gebied van de ruimtevaart. Space Expo heeft extra bijzondere activiteiten en daar neemt astronoom Marc van der Sluys bezoekers mee op een ontdekkingsreis langs sterrenstelsels.

In de Muze organiseert de gemeente Noordwijk in nauwe samenwerking met ESA ESTEC en HE Space vanaf 19.30 uur een speciaal en zeer inspirerend symposium over de ruimtevaart met de titel 'Apollo Inspiring the future'.
André Kuipers zal daar bij zijn, samen met de Apollo-astronauten Rusty Schweickart en Walter Cunningham Russell . Alsmede ESA atronaut Alexander Gerst. Ook daar aanwezig zijn, naast de wetenschappers James Carpente en Erik Kuulkes, astronautentrainer Scott Millican en space-journalist Norman Heeney. Let wel, Deze avond is alleen te beluisteren in de Engelse taal en entreekaarten kosten €16.50 inclusief een pauzedrankje. Deze kaarten zijn verkrijgbaar via de website van De Muze.

Meer berichten