Volkshuisvesting | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy

Volkshuisvesting

Deze week brak CDA-fractievoorzitter Heerma in Buitenhof een lans voor gemeenschapszin in Nederland. Ook ik zie de noodzaak dat de, zich als de Japanse Duizendknoop ontwikkelende, individualisering een halt toegeroepen dient te worden.

Natuurlijk moeten we de eigentijdse argumenten niet negeren en natuurlijk heeft de opvatting 'laat de markt zijn werk doen' ook zijn voordelen. Men moet in het nastreven van individuele belangen zeker ruimte houden voor gemeenschapszin. Helaas kon ik er niet bij zijn, maar de Noordwijkse sport lijkt het wel te hebben begrepen. Er werd een eerste stap gezet naar een lokaal sportakkoord, waarbij het algemeen belang van sportief bewegen voor jong en oud door sportclubs wordt gepromoot, los van de clubactiviteiten en ledenwerving.

Wat minder enthousiast ben ik over het feit dat hierbij weer een geldverslindende buitenstaander is aangetrokken als onafhankelijk informateur. Zelfs een man die ooit van de gemeente Voorschoten te horen kreeg 'dat-ie de boel belazerd had', las ik een oud artikel in 'de Sleutelstad'. Overigens, in mijn tijd zou zo'n lokale informatie gewoon zijn uitgevoerd door Sportraad Noordwijk. Daarin was toen voldoende deskundigheid aanwezig om de lokale gemeenschap veel geld te besparen. Kennelijk is dit anno 2019 niet meer mogelijk. Of mogelijk niet meer nodig omdat het geld tegen de plinten klotst.

Gemeenschapszin is kennelijk te ouderwets. Individueel belang en resultaat staat bij velen voorop. Zo hebben we ervaren dat de gemeentelijke woningcorporaties ook niet op zoek zijn naar gezamenlijke oplossingen. Ook daar is 'volkshuisvesting' van het lijstje met doelstellingen geschrapt en koos men nadrukkelijk voor de rol van ontwikkelaars die zich een plekje willen veroveren in de woningmarkt.

Genoemde Heerma kaartte dit probleem al landelijk aan, maar ook in onze gemeente heeft dit zeker aandacht nodig. De Noordwijkse politiek moet, zij aan zij met de corporaties, aan de bak. Volkshuisvesting even los zien van winst maken. De schandalige winsten die op bij het ontwikkelen van de wijk Boechorst zijn gemaakt hadden natuurlijk rechtstreeks in het potje van de volkshuisvesting moeten worden gedeponeerd. De verdienmodellen bij WNS en Padua moeten, naast de bedrijfsvoering van deze stichtingen, nodig in een openbare politieke discussie worden blootgelegd. Ten dienste van de Noordwijkse samenleving en voor een transparante discussie met woningzoekenden. Aan de raad om aan iedereen zichtbaar te maken dat de gemaakte keuzes de juiste zijn. Nu een geen partijpolitieke belangen maar samen even gaan voor gemeenschapszin. Even niet het individuele raadslid maar de gemeenteraad. Natuurlijk niet gesteund door dure externen die het toch ook niet weten, maar het heel transparant laten horen van de persoonlijke visie, de individueel wijsheid en de persoonsgebonden kennis van zaken. Ik kijk uit naar zo'n aanpak van volkshuisvesting.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>