Plekken van Plezier | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Gids Hennie van der Zalm leidt een groep door landgoed Calorama. | Foto: Ina Verblaauw
Gids Hennie van der Zalm leidt een groep door landgoed Calorama. | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Plekken van Plezier

De 33e Open Monumentendag had als thema 'Plekken van Plezier' meegekregen. De opening vond plaats in de Oude Jeroenskerk.

Door Ina Verblaauw

Na het welkomstwoord door de voorzitter van het comité OMD Noordwijk, Adriaan Timmers, hield Ad van Houwelingen een voordracht, waarbij plezier voor de toehoorders de boventoon voerde. Op geheel eigen wijze gaf hij met een knipoog een komische draai aan de Noordwijkse geschiedenis, hetgeen later door historicus Koen Marijt in zijn lezing weer werd rechtgezet. Wethouder Sjaak van den Berg kreeg als openingshandeling het monumentenvouwblad overhandigd met daarop de 27 monumenten in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk die zaterdag 14 september voor het publiek waren opengesteld.

Nieuwe elementen waren dit jaar toegevoegd aan het programma, zoals de boottocht vanaf de Schie naar de Hoogewegse poldermolen. Aan boord speelde Evenementenband 't Is Keun een vrolijke noot. De klassieke autobus van Beuk bracht Noordwijkers naar Noordwijkerhout en omgekeerd konden Noordwijkerhouters met de bus mee naar Noordwijk Binnen. Crescendo gaf een concert in de Oude Jeroenskerk. Achter antiquariaat Moby Dick verzorgde Martine Zeeman op het Lombokhofje een aantal malen een komisch theatervoorstelling.

Mede door het prachtige werden alle monumenten druk bezocht. Bij de vuurtoren ontstonden wachtrijen van belangstellenden. Op de pompoenenmarkt bij streekmuseum Veldzicht heerste een gezellige drukte. Alle basisscholieren van groep 7 hadden de dagen voorafgaand aan OMD al een torenklim gedaan. Sommigen kwamen zaterdag terug om met hun ouders de klim nog een keer te doen.
De toestroom aan belangstellenden bij Landgoed Calorama was groter dan verwacht. Er werden meer gidsen ingezet om iedereen van de rondleiding te laten genieten. Ook was een veld ingericht met banken en tafels; genietend van al het moois vergezeld met koffie en gebak, verzorgd vanuit een mobiele keuken. Voor het eerst werd aan het eind van OMD verzameld op Landgoed Calorama. Alle vrijwilligers konden onder het genot van een hapje en een drankje gezamenlijk terug kijken op een uitermate geslaagde dag.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>