Samen eten tegen eenzaamheid | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Eens in de twee weken kan men aanschuiven bij Reuring in De Wieken en Het Trefpunt. | Foto: Ina Verblaauw
Eens in de twee weken kan men aanschuiven bij Reuring in De Wieken en Het Trefpunt. | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Samen eten tegen eenzaamheid

Reuring is actief in de samenleving. Bij sportpark Duinwetering zijn zij vaste gast met tal van activiteiten. Sporten, creatief bezig zijn, wandelen in groepsverband en samen de lunch gebruiken zijn een paar van die activiteiten. Eind 2018 werd dit uitgebreid met het aanbieden van een avondmaaltijd één keer in de veertien dagen op donderdag in De Wieken en op dinsdag in Het Trefpunt.

Door Ina Verblaauw

Met de gemeente Noordwijk werd afgesproken dat deze laatste activiteit, de avondmaaltijden, na zes maanden zouden worden geëvalueerd. Met als gevolg dat de maaltijden na die periode werden stopgezet. Dit leidde tot veel ophef onder degenen die van deze dienst gebruik maakten en hen die het een warm hart toedragen. Gelukkig konden na twee maanden de maaltijden in De Wieken en Het Trefpunt weer worden voortgezet. Het project heet "Samen eten tegen eenzaamheid".

Drijvende krachten Els Troch en Christina Osinga vertellen graag over het project. "Er is veel eenzaamheid en ernstige eenzaamheid. We proberen zoveel mogelijk mensen bij de gezamenlijke maaltijden te betrekken. We bellen en halen ze desnoods op en stimuleren de mensen om de volgende keer weer te komen".

in beweging

Tijdens de maaltijden wordt het eten geserveerd in schalen, zodat ook door het doorgeven van de schalen aan elkaar het onderlinge contact wordt gestimuleerd. "Het uiteindelijke doel is dat mensen in beweging komen om zelf activiteiten te durven ontwikkelen en wij onszelf overbodig maken".

Er is samenwerking met andere organisaties, zodat gezamenlijk tegen de eenzaamheid kan worden opgetreden. Per avond is er plaats voor veertig gasten. De avonden zijn mede mogelijk door de inzet van vrijwilligers. Een kijkje in de kleine keuken van De Wieken laat zien hoeveel behendigheid er nodig is om voor zoveel mensen een maaltijd te bereiden. Onder leiding van Marjan de Mooy werd een heerlijke nasimaaltijd voorgeschoteld, wat leidde tot applaus voor alle inzet.

De medewerkers van Reuring wisselen gedurende de maaltijd steeds van plek. Zo krijgt iedereen ook de persoonlijke aandacht die ze verdienen. Een prachtig project dat ook in de toekomst gegarandeerd moet worden.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>