Politiek bespreekt de Regionale Rampenbestrijdingsplannen | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
De gemeenteraad buigt zich over de aanpak van calamiteiten. | Foto en tekst: Wim Siemerink
De gemeenteraad buigt zich over de aanpak van calamiteiten. | Foto en tekst: Wim Siemerink (Foto: Picasa)

Politiek bespreekt de Regionale Rampenbestrijdingsplannen

De veiligheid in de openbaar toegankelijke ruimten is niet alleen bij gebeurtenissen zoals recentelijke in Sri Lanka een actueel onderwerp. Maar het vraagt bij veel meer zaken en activiteiten de aandacht en deskundigheid van onze autoriteiten.

Deze week bespreekt de Noordwijkse politiek een raadsvoorstel om de prioriteit in een Regionaal Beleidsplan vooral te richten op mogelijke duinbranden en mogelijk bezwijken van primaire waterkering naast klimaatadaptatie, energietransitie en continuïteit.
Noordwijk behoort tot de regio Hollands Midden, een gebied dat zich uitstrekt tussen Hillegom, Voorschoten, Krimpenerwaard en Nieuwkoop. De gemeenten zelf zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in hun gemeente. Zo zagen we in Noordwijk eerder dat de burgemeester van Noordwijk een vuurwerk verbood terwijl het vuurwerk in Katwijk gewoon mocht doorgaan. En zo werden ook betonnen roadblocks geplaatst bij evenementen op de K.W. Boulevard.

De veiligheid in de regio is breder georganiseerd. Met Henri Lenferink van Leiden als voorzitter vormen de 18 burgemeesters het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden. De regionale rampenbestrijding inclusief noodzakelijke inzet van verschillende hulpdiensten staat onder centrale leiding van dit bestuur. Dat stelt daarom de hoofdlijnen van het regionale veiligheidsbeleid vast. Er is ook een veiligheidsdirectie met daarin de hoofden van de politie, brandweer en GHOR. Die drie, plus de gemeenten, werken samen aan het verbeteren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio.

Belangrijke partners, zoals waterschappen, milieudiensten en defensie zijn hier ook bij betrokken. De veiligheiddirectie stelt een risicoprofiel vast naar aanleiding van vraagstukken zoals internationalisering van terrorisme. Naast aandacht voor klimaatverandering en bijvoorbeeld een epidemie op wereldwijde schaal. Straks moet de gemeenteraad van Noordwijk zich gaan uitspreken over de veiligheidrisico's in Noordwijk met veel impact en de mate van waarschijnlijkheid. En mogelijke nog extra wensen toevoegen aan het raadsvoorstel van het college. Zodat deze onderwerpen kunnen worden opgenomen in het Regionaal Beleidsplan voor de komende jaren. En in de voorbereiding van regionale rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>