Miljoenen vrij voor ruimtevaartsector in Zuid-Holland! | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD). | Foto: PR
Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD). | Foto: PR

Miljoenen vrij voor ruimtevaartsector in Zuid-Holland!

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het nieuwe Europese Ruimtevaartprogramma. Hierdoor wordt er vanaf 2021 maar liefst zestien miljard euro vrijgemaakt voor de uitblinkers binnen de Europese ruimtevaartsector. Dit zorgt voor een boost binnen de bestaande satelliet-programma's 'Copernicus' en 'Galileo', maar ook voor extra gelden voor de ondernemers binnen de Europese ruimtevaartindustrie. Dat is goed nieuws voor Zuid-Holland, waar een belangrijk deel van de Europese Ruimtevaartindustrie is gevestigd. Medeonderhandelaar van het ruimtevaartprogramma, de Rotterdamse Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD), is dan ook in haar nopjes met het besluit.

"Dit is echt goed nieuws voor onze doeners in de ruimtevaartsector. Zuid-Holland is een wereldspeler binnen de ruimtevaartsector. Denk bijvoorbeeld aan de topbedrijven in Delft of uiteraard het hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, in Noordwijk. Hier werken duizenden mensen, die door deze boost vanuit Europa mee kunnen blijven doen in de topleague van de ruimtevaartsector!"

Hoewel het nieuwe ruimtevaartprogramma overtuigd werd ingestemd door het Europees Parlement, was Nagtegaal er toch niet helemaal gerust op dat de stemming haar kant op zou vallen.

"Een aantal weken geleden kwam mij ter ore dat het nieuwe ruimtevaartprogramma door de Europese Commissie zou worden ingetrokken, omdat ze bezwaar maakten tegen sommige punten die wij in de onderhandelingen overeen waren gekomen. Intrekken van dit plan zou echt desastreuze gevolgen hebben voor de ruimtevaartsector in Zuid-Holland. Niet alleen zou Zuid-Holland miljoenen euro's aan Europese gelden mislopen, ook zou hierdoor hun toppositie binnen de internationale ruimtevaartsector op de tocht komen te staan. Dit hebben we gelukkig kunnen voorkomen, ook omdat mijn VVD-collega's in de Tweede Kamer hier aandacht aan hebben besteed. Daarom ben ik des te blijer met de uitslag van vandaag!"

Mede dankzij de inzet van Nagtegaal (VVD) wordt het voor ondernemers in de ruimtevaartsector gemakkelijker om gebruik te maken van Europese gelden en kunnen ook kleinere ondernemers in de toekomst meeprofiteren.  "Het is ingewikkeld om als ondernemer aanspraak te kunnen maken op Europese gelden. Dat is binnen dit plan versimpeld, dat is een goede stap vooruit. Ook kunnen kleinere ondernemers makkelijker samenwerken om toch in aanmerking te komen voor steun vanuit Brussel. Hierdoor zorgen we niet alleen voor meer competitie binnen de sector, maar vooral dat Europa naast onze ondernemers gaat staan en niet tegenover. Daar ben ik uiteraard heel blij mee!"
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>