Afbeelding

Bibliotheek over Noordwijk en geschiedenis in Veldzicht

Algemeen

Streekmuseum Veldzicht is weer een aanwinst rijker. Een bibliotheek met Noordwijk-boeken. Gastheer was zondagmiddag Wim Baalbergen van Antiquariaat Moby Dick.

Door Ina Verblaauw

"Dertig jaar geleden begonnen mijn vader en ik het antiquariaat en verzamelden alles wat er over Noordwijk is geschreven. Een uit de hand gelopen hobby. Boeken over Noordwijk, romans die zich in Noordwijk afspeelden, illustraties van Noordwijk, kortom het liep qua aantallen behoorlijk uit de hand. De zolder raakte overvol".

Baalbergen senior en junior verhuisden de boeken naar streekmuseum Veldzicht. Daar werden twee kasten in gebruik genomen. Eén kast met aan Noordwijk gerelateerde literatuur en één met geschiedschrijving en een historisch overzicht van Noordwijk.

Drie sprekers waren uitgenodigd. Historicus Jeroen Verhoog sprak over Jan Kloos en de historische werken die hij publiceerde, Daniël Tavenier over zijn boek 'Op zoek naar de sporen van Jeroen', waarin hij een link legt tussen Ierland en Noordwijk en Wim van der Lee over de Japanse dichtkunst en de samenwerking met Tavenier over het ontstaan van Haiga.

Met het wegtrekken van het pakpapier van beide kasten werd de bibliotheek geopend.

Vanaf 13 april is Museum Veldzicht weer geopend voor het publiek. Een catalogus van de bibliotheek is te vinden op www.streekmuseumveldzicht.nl/acitiviteiten

Uit de krant