Afbeelding
Foto: Picasa

Harmonisatie splijtzwam in nieuwe gemeente

Algemeen

> Ondernemers Noordwijk en Noordwijkerhout tegenover elkaar

De harmonisatie van de lokale belastingen lijkt een splijtzwam te zijn. Met name de toeslag op OZB omdat daarmee het Ondernemersfonds wordt gevuld. In Noordwijk is dit in combinatie met het innovatiefonds 450.000 euro. Er zijn inmiddels ook voor 2019 al initiatieven genomen en plannen gemaakt om dit geld zinvol te besteden. Maar of dit Ondernemersfonds blijft voortbestaan is onzeker.

'In de nieuwe fusiegemeente is geen plaats voor een gemeentebreed ondernemersfonds'. Dit is de ongezouten mening de actiegroep Vrije Ondernemers. Deze week was naast het bestuur van het Ondernemersfonds ook deze groep nadrukkelijk uitgenodigd voor het rondetafelgesprek over de harmonisatie van de OZB.


Tegenstanders

De voormalige gemeenteraad van Noordwijk ging in augustus 2016 in meerderheid akkoord om via een extra belasting op de 'OZB niet-woningen' het Ondernemingsfonds van jaarlijks budget te voorzien. Het tot stand komen van het ondernemersfonds in Noordwijk ging niet zo maar. Omdat CDA en VVD met aan een aantal vastgoedeigenaren streden tegen een verhoging.
Het initiatief voor een Ondernemingsfonds werd genomen vanuit de Noordwijkse Ondernemersvereniging. Waar men vond dat het bedrijfsleven niet alles aan het gemeentebestuur mag overlaten maar dat er ook vanuit het bedrijfsleven fondsen zouden moeten komen. Waarbij echter zogenaamde freeriders, mensen die wel profiteren maar niet willen mee betalen, ook hun steentje moesten bijdragen. Het Economic Board Bollenstreek die de slechte economische situatie van de Bollenstreek wil aanpakken, gaf direct steun aan het initiatief.

De financiering van het Ondernemersfonds wordt volgens de AHRI-wetgeving meegenomen in de inboedel van Noordwijk bij de gemeentelijke fusie en daardoor diende de harmonisatie van de OZB zich aan. Bij deze noodzaak tot harmonisatie van belastingen zagen de tegenstanders in Noordwijkerhout hun kansen. En ze benaderden een groot aantal ondernemers met de vraag of zij voor of tegen het ondernemersfond waren. Tijdens het rondetafel gesprek deden zij daar verslag van en stelde vast dat het overgrote deel van de ondernemers als tegenstanders werden genoteerd. Zij hekelden de conclusies van het bureau Blaauwberg dat rapporteerde dat het ondernemingsfonds juist wel op draagvlak kon rekenen.

De politiek bleek aanvankelijk echter niet bereid om een publiekelijke presentatie van deze rapportage door Blaauwberg te agenderen en stuurde aan op uitstel. Men wil nu eerst harmoniseren zonder opslag op de OZB voor een ondernemersfonds om daarna opnieuw zelf een onderzoek te doen naar mogelijke steun voor een gemeentelijk Ondernemingsfonds.
In het ronde tafelgesprek bleek dat de partijen nauwelijks in beweging te krijgen. Met als verschil de bereidheid om als bedrijfsleven mee te betalen aan ontwikkeling en innovatie. Hoewel de democratische beslissing nog moet worden genomen zal tijdens de raadsvergadering van 19 februari wel blijken dat er voor het Ondernemingsfonds geen politieke toekomst is. Verantwoordelijk wethouder Roberto ter Hark stelde de politieke partijen voor om voor het college voorstel te steunen en op 19 februari voor een OZB-tarief zonder extra opslag te besluiten.

Splijtzwam
Naast de zeer tevreden aanwezige tegenstanders was de teleurstelling bij de voorstanders groot. Men verweet de politiek vooral gebrek aan respect. Het feit dat de mening van de democratisch en breed georganiseerde ondernemers vanuit beide dorpen werd gelijk gesteld aan een actiegroep viel slecht bij het georganiseerde bedrijfsleven. Tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de NOV was hier en daar te beluisteren dat men de huidige polarisatie geen goede zaak vindt. Maar ook geluiden die het afschaffen van deze extra opslag een goede zaak is. Daarmee staat de gewenste eenheid behoorlijk onder druk.

Uit de krant