Een delegatie van bezwaarmakers overhandigde aan burgemeester Rijpstra bijna 400 handtekeningen. | Foto: WS
Een delegatie van bezwaarmakers overhandigde aan burgemeester Rijpstra bijna 400 handtekeningen. | Foto: WS

Omwonenden Groot Hoogwaak protesteren

Algemeen

> 'Van enige communicatie met ons was geen sprake

Vorige maand ging de politiek akkoord met het ter visie leggen van het ontwerpbestemmingsplan Groot Hoogwaak. De stemming was daarbij opvallend positief. Alle politieke partijen konden zich vinden in de antwoorden van het college op het groot aantal ingediende zienswijzen.

Alle partijen erkenden openlijk de toename van het bouwvolume, realiseerden zich dat omwonenden daar niet blij van worden en maakten zich vooral zorgen over het lot van de huidige en de toekomstige bewoners van Groot Hoogwaak. Het vaststellen van de nota van beantwoording en het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan stond als hamerstuk op de raadsagenda. Het ontwerpbestemmingsplan is inmiddels gepubliceerd en ter inzage gelegd gedurende een periode van 6 weken.'


Geen communicatie

VVD riep het college daarbij nadrukkelijk op om bezwaarmakers uit te nodigen voor een gesprek. Om de bezwaren te bespreken en uitleg te geven.

Deze week bezorgde een delegatie van de bezwaarmakers een groot aantal bezwaren bij burgemeester Rijpstra die kreeg uitgelegd dat er heel veel mensen zich niet kunnen vinden in de plannen. Daarbij werd veel kritiek geuit over het juist ontbreken van goede communicatie. En van goede gesprekken was volgens een van hen helemaal nooit sprake geweest.


Zestal bezwaarpunten

Een bewoner van de Oranje Nassaustraat diende mede namens 280 mede-ondertekenaars een Zienswijze in met daarin een zestal bezwaarpunten waarvan het natuurbehoud, de verkeersveiligheid de bouwhoogte alsmede de bouwstijl de belangrijkste aandachtspunten zijn. Het' Comité Tegen Groot Hoogwaak Woontorens' vertegenwoordigt 113 huishoudens van direct omwonenden. Ook zij dienden een Zienswijze in waarin zij hun belangrijkste bezwaren omschrijven. Het gaat daarbij om zichtlijnen, lichtinval, woongenot het aanzicht op natuur en Noordwijk en heel belangrijk, de verkeerssituatie.

Burgemeester Rijpstra nam de zienswijzen in ontvangst en zei dat de omwonenden het juiste tijdstip en de juiste procedure hadden gekozen om hun bezwaren kenbaar te maken. Hij deed dit begripvol maar zonder inhoudelijk op de zienswijzen in te gaan. De bezwaarmakers zullen pas in 2019 de reacties vanuit de nieuwe gemeenteraad kunnen vernemen.

Uit de krant