Afbeelding

'Wat vind jij?'

Algemeen

Bij het politieke debat in NH Leeuwenhorst kwamen we elkaar voor de laatste keer tegen. Te midden van een aantal broers volgde hij de debatten. Wij hadden aan een paar simpele opmerkingen genoeg om elkaars standpunten over te brengen. Op onze bekende vriendschappelijke manier met wat Noordwijkse humor maar op basis van respect.

Deze week kwam als donderslag bij heldere hemel het bericht dat Piet Steenvoorden plotseling was overleden. Een enorme klap natuurlijk voor zijn gezin, dat hopelijk de kracht kan vinden om dit enorme verlies aan te kunnen. Piet Steenvoorden is er plots niet meer en dat is een vreemde gedachte. Niet dat wij zo ontzettend dik bevriend waren, ook niet omdat wij beiden stammen uit het aloude geslacht 'Grafie'. Wel omdat hij in onze samenleving zijn plek innam.

Ik kende Piet al in mijn jeugd. Vader Adriaan, een hardwerkende, in mijn herinnering altijd glimlachende bollenkweker. En moeder Gré, een al even vriendelijke en zorgzame vrouw.
Natuurlijk was Piet als jongen uit Noordwijk Binnen lid van SJC. Hoewel zijn voetbalcarrière niet uitzonderlijk is geweest, leerde ik hem kennen als behoorlijk serieus sportman met de volle bereidheid om veel te doen voor een goed resultaat.

In mijn beleving benaderde hij later zijn rol binnen de Noordwijkse politiek op dezelfde manier. Daar leerde ik hem kennen als iemand zonder onzinnige verhalen. Met een zakelijk en deskundig aanpak. Vooral gebaseerd op zijn eigen ervaring. Nooit op zoek naar de hoofdrol of de schijnwerpers. Standvastig op basis van eigen argumenten. Maar altijd wel de vraag: Wat vind jij? Bij verschil van inzicht diezelfde mysterieuze glimlach die ook zijn vader kenmerkte.

Ooit waren we samen actief in de adviesraad 'Sportraad Noordwijk'. Piet had de portefeuille met de mooie naam 'politiek-bestuurlijke contacten'. Binnen die functie ontpopte hij zich als deskundig diplomaat. Maar hij schroomde niet om anderen ongevraagd te adviseren en ook niet om zelf de handen uit de mouwen te steken. Met name met de jaarlijkse sportverkiezingen was hij toen de onmisbare kracht op de achtergrond.

In Noordwijk werd zijn kennis over de bodem van Noordwijk en de grondwaterhuishouding nooit op de juiste waarde geschat. Heel precies voorspelde hij mij al de grote grondwaterproblemen die rond de K.W. Boulevard en in de Hoofdstraat zijn ontstaan.
De wethouder en de geleerde heren van provincie en waterschap schudden slechts hun hoofd toen de eenvoudige bloemenkweker zijn waarschuwingen afgaf. Die hen zei dat de KW-drainage niet zou werken. Schaamteloos voerde men later de geldverslindende herstelwerkzaamheden nog eens en nog eens uit. En nooit heeft men zijn adviezen over structurele oplossingen willen opvolgen. Helaas werd door hen aan hem nooit gevraagd: 'Wat vind jij?'

Piet Steenvoorden, ook al zo'n echte, is niet meer. Zeker zijn familie, maar veel meer Noordwijkers zullen hem gaan missen.

Uit de krant