Burgemeester Jan Rijpstra: 'Het college betracht altijd de grootst mogelijke zorgvuldigheid'. | Foto: Monica Stuurop
Burgemeester Jan Rijpstra: 'Het college betracht altijd de grootst mogelijke zorgvuldigheid'. | Foto: Monica Stuurop

'Vier jaar zorgvuldig openbaar bestuur'

Algemeen

'Elke week debatteren wethouders en de burgemeester over allerhande zaken en nemen ze besluiten, reageert burgemeester Jan Rijpstra. 'Soms zijn het vraagstukken waarmee grote belangen zijn gemoeid. Soms gaat het om dossiers met persoonlijke informatie. Soms gaat het over problemen met juridische impact.'

'Geen wonder dat het college altijd de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Het spanningsveld: de vraagstukken moeten tijdens de collegevergadering in alle vrijheid besproken kunnen worden. Steeds vanuit het oogpunt van wat goed is voor het algemeen belang. En tegelijkertijd moeten de belangen van individuen gerespecteerd worden. Om over de privacy maar te zwijgen. Daar is recent nog de wetgeving op aangescherpt.

Drie soorten besluiten

Bij het presenteren van de besluiten hanteert het college daarom een drietal soorten lijsten. Bij hoge uitzondering komen collegebesluiten op een geheime besluitenlijst. Daarnaast heeft het college vanaf 2011 met een passief openbaren besluitenlijst gewerkt. Dat is de lijst waar die besluiten opstaan die over mensen, geld en zakelijke belangen gaan. En tot slot is er de openbare besluitenlijst.

Van elk besluit op de hoogte

Gemeenteraadsleden en commissieleden worden van alle drie de besluitenlijsten op de hoogte gesteld. Want niets is geheim voor het hoogste orgaan van onze lokale democratie. Alleen zo kan onze gemeenteraad goede vervolgbesluiten nemen op grond van wat het college heeft voorbereid.

Rare draai aan zorgvuldigheid

We hebben op verzoek de passieve openbare besluitenlijsten op ons internet gezet. En toen werd er een rare draai aangegeven. Het verwijt dat het college besluiten achter heeft gehouden snijdt geen hout. Over elk besluit is de gemeenteraad geïnformeerd. De direct betrokkenen, daar waar noodzakelijk. De politie als dat wenselijk was. Sociale partners als het nodig bleek. Zorgvuldig openbaar bestuur betekent dat je niet alles direct op straat gooit. Passief openbaar heeft de afgelopen jaren net die bescherming gegeven die nodig is.

Stem niet op stemmingmakerij

Het effect van de passief openbare besluitenlijst was een zegen, want de raadsleden gingen met deze passieve besluitenlijst verstandig om. De lijst heeft bijgedragen aan een zorgvuldige besluitvorming met respect voor zakelijke en persoonlijke belangen van allen en alles waarover het college heeft gedebatteerd. Dat via de pers deze manier van werken waarin zorgvuldigheid centraal staat zo klakkeloos wordt gekaderd vind ik een slechte zaak. Laat u er niet door leiden. Stem op de inhoud en niet op de stemmingmakerij.'

Jan Rijpstra, burgemeester Gemeente Noordwijk
Voorzitter van het college van burgemeester en wethouders
Voorzitter van de gemeenteraad


Uit de krant