Voorzitter Hans Stol van PIN verdiept zich in de talloze besluiten, die hij alleen via een WOB-verzoek mocht inzien. | Foto: Wim Siemerink
Voorzitter Hans Stol van PIN verdiept zich in de talloze besluiten, die hij alleen via een WOB-verzoek mocht inzien. | Foto: Wim Siemerink Foto: Picasa

'College hield meer dan 1000 besluiten geheim'

Algemeen

Opzienbarend resultaat na WOB-verzoek door PIN

Volgens de Gemeentewet moet het college van burgemeester en wethouders alle door haar genomen besluiten openbaar maken. De openbare besluitenlijsten van het college blijken echter al vele jaren wel 'heel erg mager'. Daarom heeft het Platform Initiatief Noordwijk (PIN) in september een WOB-verzoek ingediend om alle besluiten vanaf 2014 alsnog boven water te krijgen. Hans Stol van het Platform vertelt.

Het college heeft inmiddels ook alle tot nu toe geheim gehouden besluiten op de gemeentelijke website gepubliceerd. Het resultaat is 'schrikbarend'. Het zijn er meer dan duizend.

WOB-verzoek

"Het huidige college stelt dat zij altijd zeer transparant is en alles openbaar maakt", aldus Hans Stol. "Dat blijkt niet uit het wekelijkse aantal openbaar gemaakte collegebesluiten. Het PIN heeft daarom een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur. Blijkbaar zat het college met dit verzoek in haar maag want te laat, pas na zeven weken, kreeg het PIN antwoord. Het vermoeden dat er heel veel zaken werden achtergehouden klopte.
Er blijken ook zogenaamde 'passief openbare' besluitenlijsten te zijn. Zogenaamd openbaar, maar alleen als je dit wist en ze opvroeg. Maar niemand wist ervan en dus bleven ze onder de pet! Natuurlijk wilde het college het PIN geen gelijk geven. Daarom werden alle passief openbare besluitenlijsten van de afgelopen 4 jaar opeens vorige week alsnog op de website van de gemeente geplaatst."

Meer geheim dan openbaar

"Uit de alsnog actief openbaar gemaakte besluiten blijkt dat er per maand meer dan 30 besluiten, die gewoon openbaar hadden moeten zijn, door dit college werden achtergehouden. Totaal gaat het om meer dan duizend feitelijk geheim gemaakte besluiten. Dit aantal is zelfs groter dan het aantal openbaar gemaakte collegebesluiten. En dat allemaal onder leiding van de twee wethouders van PUUR Noordwijk die naar buiten toe de mond vol hebben over transparantie en openbaarheid.
Het college stelt in haar antwoord aan het PIN verder dat de passief openbare besluitenlijsten aan de gemeenteraadsleden zijn toegestuurd. Dit blijkt niet te kloppen; het college spreekt hier niet de waarheid. Alleen de fractievoorzitters kregen deze besluitenlijsten, maar onder geheimhouding. Zij mochten deze zelfs niet delen met de raadsleden van hun eigen fractie."

In strijd met de wet

Het PIN constateert dat dit college blijkbaar vier jaar lang in strijd met de wet gehandeld heeft. "Het is niet voor het eerst. Eerder heeft PIN na een procedure van ruim twee jaar gelijk gekregen toen een WOB verzoek werd gedaan naar de overeenkomsten met Van Rhijn Bouw in het kader van de grondtransacties en bebouwing van Bronsgeest en Offem-Zuid.

In eerste instantie weigerde het College, met beroep op geheimhouding, de stukken ter beschikking te stellen. Uiteindelijk kreeg PIN gelijk en ontving de overeenkomsten alsnog; jaren na de besluitvorming. De resultaten hiervan hebben mede geleid tot de onthulling die de Raad Bouw vorige week deed. De gemeente betaalde PIN een vergoeding in deze zaak om een rechtszaak te voorkomen."

Het college van B&W wordt om een reactie gevraagd.

Uit de krant