Peter van Bockhove viel de wethouder direct aan over het traineren van de plannen voor Sonnevanck. | Foto: Archief
Peter van Bockhove viel de wethouder direct aan over het traineren van de plannen voor Sonnevanck. | Foto: Archief Foto: Picasa

Nog steeds geen groen licht voor Sonnevanck

Algemeen

'Ik zou willen vragen aan de leden van de raad om de toonzetting gewoon te houden zoals we normaal met elkaar spreken. Ik hou niet van insinuaties. Ik hou ook niet van vooroordelen. Gewoon zakelijk,de vraag stellen, antwoorden. En dan kan je van mening verschillen'. Zo sloot de burgemeester als voorzitter van de raad een discussie over de al jaren lopende bouwaanvraag van voormalig pension Sonnevanck.

Voorafgaande aan deze slotopmerking was en korte maar hevige botsing tussen wethouder Bakker en raadslid Peter van Bockhove (LSN). Aanleiding waren mondelinge vragen over een langlopende procedure rond een bouwaanvraag bij Sonnevanck. Wethouder Bakker merkte daarbij o.a. op: 'Vanaf 2016 ligt er een akkoord maar we zijn er nog niet uit. We willen duidelijke afspraken en daarbij staat centraal wat we vinden van het karakter van de Zuid. Volgende week zitten we weer aan tafel. Ik heb er vertrouwen in, het is een goed plan en we werken eraan'.


Emotie

Van Bockhove hield daarop een geheel onverwacht emotioneel betoog: 'ik probeer me de laatste paar dagen door het dossier heen te worstelen wat nu eindelijk in de raadskamer ligt. Ik raad iedereen aan het niet te lezen want dan wil je hier niet meer zitten. Ik schaam me echt dat dit 4 jaar geduurd heeft. Mijn advies,ga het niet lezen want dan vertrouw je niemand meer in dit gemeentehuis. Dit is schandalig, u en uw organisatie. Mijn vraag aan de wethouder is, meent u nu dit wat u net gezegd heeft. Het antwoord van een ook al emotionele wethouder Bakker: 'Ik ga u geen antwoord geven op deze vraag mijnheer van Bockhoven. En ik neem afstand van u'.

Aanleiding was niet alleen het dossier vol met initiatieven van de eigenaresse, maar vooral de inspraak van 2 belanghebbenden in deze zaak. Allereerst de wijkvereniging De Zuid, die bij ontwikkelingen zoals eerder bij Zeemotel Zeezicht en Hotel Belvedère een belangrijke rol speelde. De huidige voorzitter van de Zuid sprak nu dus in naar aanleiding van bouwplan Sonnevanck. Het voormalig pension aan de Zuid Boulevard waarover de eerste renovatieplannen al in 2010 werden ingediend. Net als eerder bij Zeezicht lijkt dit ook een gebed zonder eind te worden.
De voorzitter maakte zich zorgen over de toekomst en zag de graag een concrete wijziging van de tekst in de omgevingsvisie. Hij verwees naar beleidsregels die in goed overleg werden vastgesteld in 2013.Hij noemde het een verminking van de regels dat er in de omgevingsvisie nu plots gesproken wordt over uitgangspunten. De wijkvereniging ziet dit als een schending van de afspraken en deed nadrukkelijk het verzoek om die eerdere afspraken ook in de Omgevingsvisie nauwkeurig te omschrijven.


Shameplek

Ook werd ingesproken door mr. De Groen, de juridisch adviseur van de eigenaresse van Sonnevanck. Hij vroeg nadrukkelijk om eindelijk een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Het voormalig pension kon door allerlei oorzaken niet meer geëxploiteerd worden en dus werden al enige malen nieuwe ontwikkelingen voorbereid. Iedere keer, steeds weer na langdurig overleg, werd afwijzend hierop gereageerd. Maar uiteindelijk leek het erop dat er in 2016 overeenstemming was bereikt. Het college ging toen akkoord met een voorstel om er nieuwe ontwikkelingen te realiseren. Nieuwbouw waarmee de Welstandcommissie volledig akkoord kon gaan. Maar volgens de jurist week B&W tot ieders verrassing af van dit advies. Op nadrukkelijk verzoek van wethouder Bakker moest het ontwerp weer opnieuw worden aangepast.
Inspreker sprak van een gevoel van al jaren aan het lijntje te worden gehouden. Hij maakte duidelijk dat de eigenaresse met een al jaren gesloten accommodatie zit, die handen vol geld kost. Hij vroeg dus om actie van de politiek. Het lot van Sonnevanck ligt nog niet in handen van de gemeenteraad, maar blijft afhankelijk van al of niet welwillend optreden van het college.

Uit de krant