De raadsgroep krijgt uitgebreid toelichting van Noordwijkerhouter Wiebes (D66). | Foto: Wim Siemerink
De raadsgroep krijgt uitgebreid toelichting van Noordwijkerhouter Wiebes (D66). | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Noordwijkerhout wil Ondernemersfonds doodzwijgen

Algemeen

In aanloop naar de op handen zijnde fusie zijn er allerlei activiteiten die ervoor moeten zorgen dat de fusie rimpelloos verloopt. Bijna een jaar geleden kwamen de voorzitters van alle fracties tot de vorming van een zogenaamde raadsgroep, die sturing moest geven aan allerlei belangrijke zaken zoals huisvesting, financiën en belastingen, de gewenste werkwijze van raad en ambtelijke organisatie.

Via werkgroepen ging men aan de slag om onder andere tot harmonisatiemodellen voor de ITC, belastingen en subsidies te komen en huisvesting te realiseren. De politici leken van zins deze uitdaging tot een gezamenlijk succes te maken. De projectbegeleider waarschuwde toen al voor teveel optimisme: 'Dit is een schip in aanbouw, de behouden vaart is nog ver weg'. Wat tijdens eerder vergaderingen echter nadrukkelijk doorklonk was het besef: 'we moeten het straks samen gaan doen'. Maar inmiddels stellen we vast dat de komende verkiezingen hun schaduw vooruit wierpen en dat politieke stokpaardjes nu toch worden bereden.

Bijzondere sfeer

De laatst gehouden bijeenkomst van de raadsgroep kende een eerste periode waarbij een bijzondere sfeer ontstond. Aanleiding voor de Noordwijkerhouters was de harmonisatie OZB voor niet woningen, die in Noordwijk van kracht is en waarmee het potje van het ondernemersfonds wordt gevuld. Politici van Noordwijkerhout huldigen inmiddels het standpunt dat zij in de maanden voor de fusiedatum perse niet meer praten over dit onderwerp. Een motie daartoe werd raadsbreed gesteund. Tijdens de raadsgroepvergadering ontstond hierdoor een confrontatie tussen voorzitter Taetske Visser (PUUR) en Noordwijkerhouter Mr. Knapp (VVD). Knapp wilde het onderwerp over OZB en ondernemersfonds van de agenda verwijderd zien, voorzitter Visser wilde dat niet. Mevrouw Visser stelde vast dat de stuurgroep en de werkgroepen alles ter kennis mogen brengen wat zij als ter zake achten. Zij stelde met nadruk dat er in der raadsgroep geen politiek moet worden bedreven. Knapp achtte ook de raadsgroep gebonden aan de motie van Noordwijkerhout. Het bleef een twistpunt waarbij de indruk heel duidelijk ontstond dat het 'kleine Noordwijkerhout' eigenlijk zeer bevreesd is dat 'de grote broer Noordwijk' straks toch de lakens uit zal delen.

Besloten info-avond

Opvallend genoeg bleek het belangrijkste beslispunt in het genoemde voorstel dat er een besloten informatieavond voor raadsleden zou worden georganiseerd. Aan de politiek zouden hierbij de resultaten van het onderzoek door bureau Blauwberg ter kennis worden gebracht, waarna de nieuwe raad daarover een beslissing zou worden gevraagd. De heer Knapp betoogde dat wat hem betreft het rapport nu al openbaar kan worden gemaakt, maar dat Noordwijkerhout er niet verder over wil praten. Zowel burgemeester Goedhart als burgemeester Rijpstra deden een dringend beroep op de vergadering om het betreffende ingekomen stuk over de genoemde OZB toch op de agenda te laten. Het werd letterlijk 'bakkeleien in het openbaar' en als dit een voorproefje is voor vergaderen nieuwe stijl, dan kunnen we in 2019 nog interessante raadvergaderingen tegemoet zien. Theo Alkemade (CDA) maakte formeel bezwaar, vroeg het simpel te houden en het voorstel van orde van Mr. Knapp in stemming te brengen, wat resulteerde in handhaving op de agenda.

Kosten

De fusie van beide dorpen blijkt een kostbare zaak, maar het Rijk stelt daar geld voor beschikbaar. Zoals het er nu naar uitziet zal er vanuit het ministerie een bedrag van € 5.874.000,- tegemoet kunnen worden gezien. In het door de stuurgroep gepresenteerde plan van aanpak staan de details betreffende de kosten zoals van de automatisering en nadrukkelijk ook de harmonisatie van de diverse verordeningen omschreven. Het benodigde werkbudget voor de jaren 2017/2018 zou al niet minder dan €3.235.000,- moeten zijn.

Uit de krant