Onderwerpen zoals de nieuwbouw van de ZVN krijgen vlak voor de verkiezingen een zwaarwegende politieke lading.
Onderwerpen zoals de nieuwbouw van de ZVN krijgen vlak voor de verkiezingen een zwaarwegende politieke lading. Foto: Picasa

Verkiezingscampagnes gaan langzaam van start

Algemeen

Het lijkt nu wel heel snel naderbij te komen. De verkiezing van nieuwe raadsleden wordt actueel. Van de 8 partijen presenteerden enkelen deze week al vol trots hun kandidatenlijsten. Heel schuchter komen de campagnes op gang. Hier en daar lezen we al de eerste verkiezingsbeloften.

Deze week bleek de aanstaande verkiezingsstrijd ook in de vergaderingen al belangrijk mee te spelen. Niet voor iedereen maar wel voor de insiders was het duidelijk zichtbaar. En al wat langere tijd bij openbare optredens van collegeleden, zeker waar camera's snorden. Inmiddels is het ook te horen bij de politieke uitingen en heimelijk In de raadsdiscussies.

Zo was de discussie over de herhuisvesting van de Noordwijkse Reddingsbrigade in samenhang met nieuwbouw voor de Zeilvereniging Noordwijk voor insiders niet alleen een bestuurlijk item maar doorregen met een snuifje verkiezingspropaganda. Critici zagen in de tweestrijd die werd gecreëerd tussen Zeilvereniging en surfclub en de uitlatingen over 'gelijke monniken, gelijke kappen' meer dan alleen maar politieke rechtvaardigheid. Ook de discussie over een bouwplan aan de Pr. Hendrikweg werd door de partijen duidelijk benut om nu al campagne te voeren.


Toekomst

Het speelde natuurlijk wat meer in de raadsvergadering bij de beslissing die moest worden genomen over een tijdelijke vergaderlocatie van de komende gemeenteraad. Terwijl doorklonk dat de nieuwe gemeenteraad uiteindelijk de toekomst gaat bepalen kon worden beluisterd dat de bestaande partijen hun toekomstig beleid nu al verdedigen.
Na 1 januari moet er een ruimte beschikbaar zijn waar de gemeenteraad haar belangrijke besluiten zal gaan nemen. Daarom deed het huidige college het voorstel aan de Noordwijkse gemeenteraad om akkoord te gaan met het aanwijzen van de Duinpan in De Zilk voor minimaal 1 jaar. Daarbij werd gewezen op de beperking dat bedoelde ruimte slechts op dinsdagavonden beschikbaar is. Het gaat wel wat kosten want voor de zaalhuur samen met de noodzakelijke apparatuur moet € 90.000,- worden neergeteld.


Nieuwe manier

Bij de aanvang van deze raadsperiode maakte de huidige coalitie de keus om een nieuwe en kostbare vergaderwijze in te voeren. Met zogenaamde parallelsessies in oude en nieuwe raadzaal. Al gauw bleek dit een zeer onwenselijke keuze en viel men terug op de oude werkwijze.
De huidige gemeenteraden hebben inmiddels echter opnieuw besloten dat hun opvolgers ook weer op een nieuwe manier zullen moeten gaan vergaderen. En wel zo dat het in deze nieuwe tijd past. Er komt straks een zogenaamde Lagerhuisopstelling met 4 consoles met bijbehorende interruptiemicrofoons. Men verwacht dat zo'n 75 bezoekers de vergaderingen zullen gaan volgen. Bij de accommodatie behoren ook ruimten waarin vertrouwelijk overleg mogelijk is. Of waar men zich tijdens schorsingen even kan terugtrekken.
Voor de geïnteresseerde Noordwijkse bezoekers van raadsvergaderingen wordt het wennen. Omdat te voet of op de fiets niet haalbare lijkt, werd de auto, openbaar vervoer of mogelijk een shuttlebus als oplossing voorgesteld. Minimaal bezoek vanuit Noordwijk lijkt daarom voorspelbaar.


Communicatie en participatie

Van de nieuwe gemeenteraad wordt wel verwacht dat zij vaker dichtbij de belanghebbende burgers en op de verschillende locaties in de gemeente vergaderzalen gaat benutten waar extra vergaderingen, diverse soorten van overleg en burgerinspraak kunnen plaatsvinden. Men gaat er vanuit dat de bestaande raadzalen in het eerste jaar daarvoor zeker gebruikt zullen gaan worden. Bovendien verwacht men ook veel van het gebruik van de media.

In de komende campagnes moet nu snel duidelijkheid worden via welke verkiezingsbeloftes de vele zwevende kiezers gaan worden verleid om hun keuze te maken.

Uit de krant