Henriette Kors geeft uitleg over haar werk aan bezoekers in haar atelier. | Foto en tekst: Ina Verblaauw
Henriette Kors geeft uitleg over haar werk aan bezoekers in haar atelier. | Foto en tekst: Ina Verblaauw

Kunstroute in het teken van ruimtevaart

Algemeen

De vierde aflevering van de Kunstroute Noordwijk stond in het teken van Space. Het weekend van 25 en 26 augustus zetten 26 Noordwijkse kunstenaars hun atelierdeuren open voor het publiek. Aan de hand van een overzichtelijke brochure met een foto van een kunstwerk en een duidelijke plattegrond kon door belangstellenden een route worden uitgestippeld.

Startpunt was een overzichtstentoonstelling op het landgoed Calorama. De Rozemarijnschuur aldaar was ook de plek waar vrijdagavond de officiële opening plaatsvond.

Initiatiefneemster van de Kunstroute, Henriëtte Kors, was trots op het resultaat van de tentoonstelling in het thema Space en bedankte de vele vrijwilligers en instanties die de Kunstroute wederom mogelijk hebben gemaakt. Verder kon zij melden dat de opening volgend jaar zal plaatsvinden in Grand Hotel Huis ter Duin.

Wethouder Fles sprak: "Cultuur verbindt en hoort bij Noordwijk. Zowel voor de inwoners als voor de toeristen een mooie gelegenheid om te zien wat hier zoals gebeurt. Dit jaar het thema Space. Verrassend om te zien hoe iedere kunstenaar daar een eigen visie op heeft losgelaten. Volgend jaar is het thema Cultuur en verbinden. Nu al benieuwd hoe dat met fusiegemeente Noordwijkerhout zal worden vormgegeven".

Speciale gast was de astrofysica-wetenschapper dr. ir. Annemieke Petrignani, "Ik werd eind 2017 benaderd door Henriëtte naar aanleiding van een door mij gepubliceerd artikel met als kop: Zijn mensen gemaakt van sterrenstof. Zij vroeg mij een lezing te geven over de sterren, dat als inspiratiebron zou kunnen dienen. Die middag in Space Expo bleek voor iedereen een groot succes. Ik kreeg onverwachte vragen vanuit de kunstenaars over de wetenschap. Het bracht beide werelden heel dicht bij elkaar.

Het Kinder Kleijnkoor onder leiding van Chantal van der Klugt zong een paar Space-liederen, waarna de tentoonstelling officieel was geopend. De tentoonstelling was alleen dit weekend toegankelijk voor publiek. Komend najaar zal de tentoonstelling nog te zien zijn bij Space Expo.

Uit de krant