De veteranen werden getrakteerd op een warm onthaal en een rijtoer. | Foto: Piet van Kampen
De veteranen werden getrakteerd op een warm onthaal en een rijtoer. | Foto: Piet van Kampen

Bijzondere rijtoer voor Noordwijkse Veteranen

Algemeen

Afgelopen zaterdag was het de landelijke Veteranendag. Velen beleefden deze traditie op het Malieveld in Den Haag maar het werd ook in talloze gemeenten in Nederland gevierd zoals in Noordwijk. Voor deze veteranen werd het een verwendag.

Door Piet van Kampen

De veteranen werden in Huis ter Duin ontvangen waar vandaan een rijtoer naar de uitspanning Nederzandt volgde. Gezeten in oude legervoertuigen trok de stoet veel bekijks.

Burgemeester Jan Rijpstra: 'Het was een hele aparte ervaring met een mooi gevoel. Ik reed mee in een Jeep van 1942, een voertuig waarin onze militairen hebben gezeten die soms voor het leven hebben moeten vrezen. Iemand zei tegen mij 'Ik voel het alsof je een gemeente binnen rijdt zoals de bevrijders een gemeente binnen reden. Veel mensen langs de weg; zwaaien en duimpjes omhoog. Er werden veel foto's geschoten. Ik heb ervan genoten' glundert Noordwijks eerste burger nog na nadat hij voorafgaand aan een uitstekend buffet in Huis ter Duin de aanwezigen had toegesproken.


Perfect

Arno Strijk is een veteraan die in Bosnië was gelegerd. Hij zat in de Jeep bij de burgervader. Strijk had dezelfde ervaring als Rijpstra opgedaan.

'Het was een perfecte tocht en terug reden we een andere route over de Boulevard'. Deze tocht die voor de eerste keer werd georganiseerd had hem goed gedaan. 'Het was natuurlijk perfect weer en het was stervens druk langs de weg. Veel toeristen en ook verbaasde gezichten. Bij Nederzandt was even een tussenstop en daar hebben we van een drankje genoten en nu ga ik genieten van dit lekkere buffet hier'. Op naar het bestek en de blik over de culinaire gerechten geworpen.


De witte anjer

In zijn toespraak refereerde burgemeester Rijpstra aan de betekenis van diverse bloemsoorten en kwam ook bij de witte Anjer terecht. 'De anjer staat als symbool voor uw toewijding, voor uw inzet in al die gebieden waar interventies worden gepleegd; waar mensen beschermd moeten worden met gevaar voor eigen leven van die beschermers. U, u bent die beschermers geweest. U heeft zich ingezet om de grondrechten van mensen te beschermen. U, veteranen heeft in soms zeer moeilijke situaties moeten werken, situaties die met leven en dood te maken hebben. En die een grote impact op uw eigen leven hebben. U heeft laten zien waar u voor staat' prees hij de veteranen. Na de lovende worden van de burgervader stonden zij ook hun mannetje bij het uitgebreide buffet ter afsluiting van een bijzondere middag.

Uit de krant