Leonie Ouwerkerk wordt geassisteerd door Thomas Broersen van aannemer Vessies. | Foto: Ina Verblaauw
Leonie Ouwerkerk wordt geassisteerd door Thomas Broersen van aannemer Vessies. | Foto: Ina Verblaauw

Waardevolle vondsten

Algemeen

vondsten n Het gebied Molenstraat, Sint Jeroensweg en De La Bassecour Caanstraat zijn of gaan nog behoorlijk op de schop. Reden hiervoor is de reconstructie van het rioolstelsel.

Door Ina Verblaauw

Openbare Werken van Noordwijk legt uit: "Waar er voorheen één rioleringsbuis lag, wordt dit vervangen door een gescheiden stelsel van twee buizen: één voor het vuile afvalwater en één voor het schone hemelwater. Dat scheelt aanzienlijk aan kosten bij de waterzuivering. Het leggen van twee aparte systemen heeft tot gevolg dat er sleuven worden gemaakt op plekken die tot dan toe onaangeroerd waren".

Archeologisch staat dit gebied rood aangemerkt op de verwachtingskaart als te onderzoeken gebied. In dit geval betekent dat, dat er een grote kans is dat er vondsten uit de Oudheid te verwachten zijn. Dat is de reden dat de gemeente Noordwijk bij de start van de werkzaamheden de Noordwijkse archeologe Leonie Ouwerkerk in de arm heeft genomen om bij de werkzaamheden in nieuwe gebieden aanwezig te zijn. Zodra er een nieuw stuk grond wordt opengelegd is Leonie er bij. Vanuit het Noordwijkse gemeentelijke beleid is bepaald dat een aannemer verplicht is te stoppen met de werkzaamheden als de archeoloog dit aangeeft. Bij de Molenstraat/Sint Jeroensweg was dit het geval. Aannemer A.W. Vessies uit Lisse houdt er rekening mee en verleent zijn volledige medewerking.

Voor de winkels werden 17 palen op één rij gevonden. Dat duidt op een huis of een omheining uit een periode tussen 1400 en 1600. De laag bevatte heel veel restanten van aardewerk en glasscherven. Ook zijn bodemmonsters genomen om te onderzoeken of er pollen of zaden aanwezig zijn.

Richting De La Bassecour Caanstraat is een greppel/oude watergang gevonden van twee meter diep en twee meter breed. Lijkt een afvoer te zijn geweest voor de bebouwing van de Sint Jeroensweg; één van de eerste straten van Noordwijk. Er is nog heel weinig bekend over de cultuur en bebouwing van dit gebied en de vondsten lijken waardevol. De oudheid van de vondsten worden nader onderzocht en vervolgens opgeslagen in het Provinciaal Depot.

Uit de krant