Dick Gutlich (D66) legt aan de raad uit waarom zijn partij voorstander is van snel bouwen in Bronsgeest.
Dick Gutlich (D66) legt aan de raad uit waarom zijn partij voorstander is van snel bouwen in Bronsgeest.

Toch 40% sociale woningen op hoogwaardige bollengrond

Algemeen

Richting de verkiezingen wilde de zittende coalitie nog snel een besluit nemen over bouwen in Bronsgeest. In de raadsvergadering van donderdag werd hiertoe een eerste formele aanzet gegeven.

Het gaat in Bronsgeest wel degelijk ergens over. Allereerst over de hoogwaardige bollengrond die onmisbaar is voor de teelt van hyacinten. Ook over het noodzakelijk snel realiseren van betaalbare huurwoningen. Bovendien gaat het om de entree van Noordwijk. Waarvan vriend en vijand overtuigd is dat hier veel aandacht op zijn plaats is. Zodat er niet, zoals aan de overkant van de weg bij Boechorst, alle zichtlijnen worden verstoord door hooggestapelde appartementen en langgerekte, kazerneachtige gevels.


Erfenis

Het willen bebouwen van Bronsgeest is een erfenis uit de vorige eeuw. Wat nog niet is gerealiseerd omdat daarna werd besloten dat het beter was om ,de voor bollenteelt veel minder geschikte en goedkopere grond in Offem Zuid, eerst maar te bebouwen. De economische crises vertraagde uitvoering van bouwplannen. Nu in Offem Zuid met bouwen is begonnen wil het college aan de slag in Bronsgeest. VVD en CDA verzetten zich hier nog tegen. Voortschrijdend inzicht heeft bij hen, en bij de meeste partijen, gezorgd voor een andere kijk op het voortbestaan van kleinschalige bollenteelt in en rondom ons dorp. Maar dreigende financiële consequenties,staan, een mogelijke heroverweging door de coalitie, in de weg. Bij een keuze om Bronsgeest niet te bebouwen maar een andere bouwlocatie aan te wijzen zou er zo'n 15 miljoen euro afgeschreven moeten worden.


Globaal plan

De gemeenteraad heeft besloten om het voorstel van het college aan te nemen. Waarbij het voorontwerpbestemmingsplan Bronsgeest wordt vrijgeven voor inspraak. Het blijkt nog slechts een plan op hoofdstructuur met geen nadere uitwerking. Het college vindt dit globale bestemmingsplan Bronsgeest van belang. Omdat op basis van geformuleerde uitgangspunten een stedenbouwkundig plan en daarna een grondexploitatie kan worden opgesteld. En bovendien dat er een duidelijk signaal wordt afgeven dat in deze coalitieperiode concrete stappen, ten behoeve van de daadwerkelijke ontwikkeling van Bronsgeest, zijn gezet. Zodat er mogelijk al in 2020 met bouwen kan worden begonnen.


Draagvlakonderzoek

Van de kant van de oppositie werd hiertegen bezwaar gemaakt. Roberto ter Hark (VVD) en Theo Alkemade(CDA) verwonderde zich over de plotselinge haast. Zij stelden met nadruk voor om beslissingen over dit voor de streek heel belangrijke onderwerp, over te laten aan de nieuw te vormen gemeenteraad.
Zij zagen in de komende verkiezingscampagnes, met bij alle partijen Bronsgeest als belangrijk item, een vorm van draagvlakonderzoek. Omdat de VVD, na een gehouden peiling, heeft vastgesteld dat mogelijk 75% van de Noordwijkers Bronsgeest nog niet wil bebouwen. Bovendien uitte Ter Hark de mening dat niet de Noordwijkers maar voornamelijk regionale woningzoekenden gaan profiteren.

Wethouder Bakker merkte op, blij te zijn dat er gebouwd zal gaan worden. En dat hij een participatieproces aan het voorbereiden is.
Al in begin juli zal er overleg zijn met een groot aantal zogenaamde 'stakeholders', zoals politie, brandweer, NWS en ondernemers. Maar ook met organisaties uit het sociaal domein, het Cultuur Historisch Genootschap, huurdersverenigingen, belangrijke inwoners en kwekersorganisaties. Voordat er een beslissing viel werd eerst nog een amendement van CDA en VVD verworpen. Die partijen wilde eerst nog een breed uitgezet draagvlakonderzoek onder de inwoners. En, zoals gezegd, het vaststellen van plannen over laten aan de nieuwe raad.
De coalitie toonde haast en wilde zelfs 40% sociale woningen. Hiervan 10% koopwoningen tot € 200.000,- Een motie daartoe werd aangenomen. De coalitie werd hierbij gesteund door Lenie Zoetendaal (CDA).

Uit de krant