Afbeelding

Markant gebouw bij het strand

Algemeen

Velen van ons zullen zich nog de oude hotels van Huis ter Duin met de bijbehorende villa's kunnen herinneren. Een van de meest opvallende gebouwen was wel het zogenaamde kasteeltje, dat vanaf de Grent gezien hoog oprees en boven op het duin stond. In de tachtiger jaren is bijna alles gesloopt en verrees er een nieuw hotel met aan beide zijden hoge appartementencomplexen.


Wat de meesten niet weten is dat er naast het 'kasteeltje' nog een indrukwekkende villa heeft gestaan, bij Noordwijkers destijds bekend onder de naam van de Villa van Punsie. Officieel heette deze villa Seehorst. Het ging hier om een groot, kasteelachtig gebouw, dat aan de rand van de toenmalige Oude Zeeweg, nu de Grent, gebouwd werd in opdracht van Carl Rudolf Poensgen.

Carl Rudolf Poensgen werd op 27 maart 1863 in Düsseldorf geboren en stond bekend als een vooraanstaand ondernemer. Hij onderscheidde zich zodanig dat hij zich vanwege zijn prestaties mocht tooien met de eretitel Königlich Preussischen Kommerzienrates. Hij had deze eretitel ondermeer verworven als directeur van de Düsseldorfer Röhren- und Eisenwalzwerke en als voorzitter van het mijnbouwbestuur van de mijn Unser Fritz. Verder was hij van 1908 tot 1933 president van de Düsseldorfer Kamer van Koophandel. De familie Poensgen woonde in de plaats Ratingen, niet ver van Düsseldorf. Deze familie nam daar zo'n belangrijke plaats in, dat het stadspark van Ratingen naar deze familie werd vernoemd. Een van de zonen van Carl Rudolf Poensgen, Georg, genaamd, mocht weliswaar in de voetsporen van zijn vader treden, maar was erg ziekelijk, Daarom werd hij door zijn vader regelmatig naar Noordwijk gestuurd om op te knappen. Rond de eeuwwisseling werd hij in hotel Huis te Duin een graag geziene gast, omdat hij er zo vaak kwam. Hij had het daar erg naar zijn zin en daarom besloot zijn vader, dat hij er maar helemaal moest gaan wonen. Vader Poensgen gaf in 1902 opdracht aan de architect Walter Furthmann om voor hem aan zee een grote villa te bouwen. Het werd een gebouw in een zware Duitse stijl en had meer weg van een vesting dan van een gerieflijk vakantieverblijf. Walter Furthmann was bepaald geen onbekende in Duitsland. Hij woonde enige tijd in Budapest, waar hij meewerkte aan de realisering van het grote Plein van de Vrijheid in Budapest. Vervolgens verhuisde hij naar Düsseldorf, waar hij verschillende overheids- en fabrieksgebouwen ontwierp. Georg heeft maar enkele jaren van zijn vorstelijk onderkomen kunnen genieten, want in 1906 stierf hij op 30-jarige leeftijd, Wat er daarna gebeurde is niet precies bekend. Maar een poos later werd deze villa bewoond door de huisarts De Graaf, die daar zijn praktijk beoefende. Rond 1935 verhuisde hij naar het stalhuis tegenover Villa Nova aan de Nieuwe Zeeweg en even later kwam hij uiteindelijk terecht in Villa Nova. Het lot van de villa werd uiteindelijk bezegeld in 1943, toen de Duitsers dit gebied tot Sperrgebiet verklaarden en opdracht gaven de bebouwing te slopen. Zo werd villa Seehorst door Duitsers gebouwd en ook weer door Duitsers afgebroken.

Afbeelding

Uit de krant