Martha Baalbergen en Peter van Blanken namen afscheid van de boekhandel. | Foto: Ina Verblaauw
Martha Baalbergen en Peter van Blanken namen afscheid van de boekhandel. | Foto: Ina Verblaauw

Martha en Peter nemen afscheid van Boekhandel van der Meer

Algemeen

Op zoek naar een nieuwe uitdaging werden Martha Baalbergen en Peter van Blanken getipt door Martha's broer Wim dat Boekhandel van der Meer aan het Vuurtorenplein te koop zou zijn. Dat was in 1992. Zo belandden zij in de zaak, zonder stage- of inwerkperiode. Echte tegenvallers waren er niet; "een beetje geschrokken van wat er allemaal in de kelder opgeslagen was". Na komend weekend dragen zij Boekhandel van der Meer/Het Cultuurcafé over aan Nadine Mussert.

Door Ina Verblaauw

De grootste verandering die Martha en Peter de afgelopen 26 jaar hebben ondervonden is de omschakeling van alwetende boekhandelaar naar alwetende klant. "Wanneer een klant in de jaren '90 met een vraag de winkel in kwam, konden we met fiches zoeken op schrijver of titel. De huidige klant of wij kunnen nu op de computer zoeken op trefwoorden, waardoor een scala aan titels verschijnt. De verhuizing in 2016 van het Vuurtorenplein naar De Kevel bleek een goede zet. De winkel is veel meer dan een verkooppunt van boeken. Het is ook geworden tot een werk- en ontmoetingsplek. Het concept van Boekhandel van der Meer wordt inmiddels door meerdere boekhandels in het land overgenomen.

Terugkijken om hoogtepunten te noemen is moeilijk. "We hebben zo veel boeiende schrijvers mogen ontvangen en bijzondere muzikanten. Het uitvoeren van het thema van de Boekenweek is ieder jaar een leuk en creatief proces. "Het voortdurende creatieve proces kost ons geen energie, maar levert juist energie op en wij zijn gewend vooruit te kijken".

Zes jaar geleden kwam Nadine bij ons werken. Zij is meegegroeid in ons concept en kreeg de ruimte eigen ideeën uit te voeren. Toen zij aangaf de zaak over te willen nemen, kwam voor ons het moment om te besluiten een andere weg in te gaan".

Gevraagd naar de toekomst geeft Peter aan "veel muziek te gaan maken, wat ik overigens al 40 jaar doe". Martha is bestuurslid bij de stichting Kunstklank en wacht het verder even af. "Misschien ga ik wel als vervangster ergens in Nederland in een kleine boekhandel staan, maar het kan zomaar iets anders zijn".

Uit de krant