In de villawijken Dobbelmannduin en de Zuid moet men binnenkort ook het snippergroen legaliseren.
In de villawijken Dobbelmannduin en de Zuid moet men binnenkort ook het snippergroen legaliseren.

Snippergroen spekt de gemeentekas

Algemeen

Met snippergroen wordt gemeentelijke grond bedoeld, dat in openbaar gebied ligt en dat grenst aan percelen van woningen. Snippergroen is dus te definiëren als stukken grond die zelf geen duidelijke functie (meer) hebben, maar voor de naburige bewoner een meerwaarde kunnen betekenen.

In Noordwijk zijn er bijna vijfhonderd van die plekjes. Er zijn gevallen waarover er voor gebruik van deze stroken grond tussen gemeente en gebruikers afspraken zijn gemaakt, in andere gevallen is er niets geregeld.

Soms kunnen gebruikers het bedoelde stukje kopen, in andere gevallen wil de gemeente slechts verhuren. Dat is bijvoorbeeld mogelijk wanneer er zich kabels en leidingen ondergronds bevinden. Het kopen van zo'n stuk gemeentegrond kost € 210,00 per vierkante meter. Gaat het om meer dan 50 vierkante meter, dan wordt een onafhankelijk taxateur ingeschakeld.

Mensen die niet willen kopen of huren moeten de grond weer terug te geven aan de gemeente. Schuttingen, beplanting of bestrating moeten door hen worden verwijderd. De gemeente plant er dan weer openbaar groen.

De politiek denkt aan de verkoop van die stroken grond aardig te kunnen verdienen. Specialisten zijn inmiddels sinds 2016 hierbij actief. Deze week werd de politiek bijgepraat. Het bleek dat er tot nu toe een opbrengst is van € 267.607,00. Daar gaat nog het een en ander aan kosten vanaf. Maar er moet in een aantal wijken nog tot een regeling met de gebruikers worden gekomen. Zo zijn de villawijken Dobbelmannduin en De Zuid als laatste op de agenda geplaatst. Carla Versteege (Puur) vroeg zich af hoe er bij verjaring gehandeld wordt. Er kan sprake zijn van verjaring indien de grond langer dan 10 jaar of soms 20 jaar in gebruik is, zo staat in de wet.

Als bewoners beroep willen doen op verjaring, dan zullen zij dit zelf duidelijk moeten aantonen. De gemeente zal in elk geval nooit het initiatief nemen om er een rechtszaak van te maken. In enkele gevallen, zoals bijvoorbeeld in de Wilhelminastraat, bundelen ontevreden bewoners hun krachten om er met de gemeente uit te komen. Maar dat mag nooit in strijd zijn met het vastgestelde beleid.

Uit de krant