Een Boomleeuwerik in Berkheide. | Foto: Staatsbosbeheer / Mark Kras
Een Boomleeuwerik in Berkheide. | Foto: Staatsbosbeheer / Mark Kras

Niet storen! De natuur wordt wakker

Algemeen

Na een korte ijskoude winterperiode staat het broedseizoen op losbarsten. En onmiddellijk volgen er verwachtingen. De eerste boomleeuweriken zingen volop in het duin. Maar, wanneer laat de eerste zandhagedis zich zien? Hoe zijn de reeën de winter door gekomen? Wanneer zien we het eerste kalfje in de zeereep?

En dan de zorg van iedere natuurliefhebber en boswachter: geven we de natuur de rust zie zij nodig heeft om de verwachtingen waar te maken? In ieder geval moeten vanaf 15 maart de honden weer aan de lijn en gaan de klaphekken van de Coepelduijnen dicht. Nu een paar maanden niet struinen, maar overal alleen toegang op wegen, paden en aangegeven routes. Het broedseizoen is begonnen dus: even niet storen!

In het vroege voorjaar vliegen vogels honderden of soms wel duizenden kilometers vanuit hun overwinteringsgebieden om hier te broeden. Ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven, gaan nu op zoek naar een partner. Ze zijn nu druk bezig de grenzen van hun broedgebied af te bakenen en te verdedigen. De meeste vogels doen dat door uit volle borst te zingen. 's Ochtends zijn buiten prachtige concerten te horen. Sommige zijn zelfs al aan de slag met het maken van een veilige nestplek.


Spannende tijd

In de duinen zijn al volop boomleeuweriken gespot. Zullen zij hun jongen weer veilig groot krijgen? De reeën hebben deze winter flink last gehad van de kou. Reeën moeten in mei weer sterk genoeg zijn als hun jongen worden geboren en in juni start de bronst alweer. Het aantal zandhagedissen is al jaren stabiel. Hollands Duin is een van de laatste bolwerken van dit prachtige beestje, dat vroeger tot in de tuinen van Noordwijkers en Katwijkers voorkwam. We zijn benieuwd hoeveel dieren er dit jaar worden waargenomen. Kortom, het is een spannende tijd. Het broedseizoen duurt in Hollands Duin van 15 maart tot 15 augustus.


Honden

Naast de dieren die druk bezig zijn met hun nageslacht is dit ook de tijd om een heerlijke wandeling te maken in de prachtige natuurgebieden die Nederland rijk is. Veel mensen genieten van zo'n wandeling samen met hun hond. Staatsbosbeheer biedt daar in haar gebieden zoveel mogelijk de ruimte toe. Er zijn natuurgebieden waar honden los mogen, waar u met uw hond aangelijnd mag wandelen en waar ze niet mogen komen. Om de dieren rust te bieden om zich ongestoord te kunnen voortplanten, is het belangrijk dat de regels voor honden worden nageleefd.

In de komende periode zullen de boswachters daar ook extra op toezien. Als uw hond los mag, dient u uw hond wel te allen tijde onder controle en nabij het pad in het zicht te houden. Honden snuffelen graag bij de grond om geuren op te sporen, dat is hun instinct. Als eigenaren niet voldoende opletten zullen ze vogelnesten opsporen en verstoren of zelfs opeten. Ook klein wild, zoals reeën en konijnen, heeft baat bij een rustige periode wanneer hun kleintjes net zijn geboren. Wij vragen om uw begrip en medewerking.

Uit de krant