Vragen in de gemeenteraad konden niet voorkomen dat brandend asbest het duin in werd geblazen. | Foto: CV
Vragen in de gemeenteraad konden niet voorkomen dat brandend asbest het duin in werd geblazen. | Foto: CV

Manege afbreken en gebied saneren moet erger voorkomen

Algemeen

De brand in de restanten van wat eens manege Meeuwenoord was heeft veel Noordwijkers opnieuw boos gemaakt. Al vele jaren is er de discussie over het gebrek aan respect van eigenaar Ronnie van de Putte ten opzichte van Noordwijk en de Noordwijkers.

De ergernis groeit vooral omdat de vastgoedeigenaar verpaupering blijft inzetten om de gemeente Noordwijk te dwarsbomen. Pogingen om met hem hierover in gesprek te komen stranden met regelmaat en het Noordwijkse college moet terugkomen op de toezeggingen dat er positieve gesprekken gaande zijn met Bever Holding, de officiële eigenaar en partner VolkerWessels.

Juist in de laatste raadsvergadering vroeg raadslid Carla Versteege (Puur) nadrukkelijk aandacht voor de gevaarlijke situatie bij deze voormalige manege in de Noordduinen. Mevrouw Versteege zei toen met nadruk dat de fractie van Puur zich grote zorgen maakt. Omdat regelmatig kan worden vastgesteld dat personen zich toegang verschaffen tot de manege die in zeer slechte staat verkeerd. Zij eiste een passende oplossing en vroeg de burgemeester of er, na de langlopende gesprekken met Bever Holding en partner VolkerWessels, inmiddels licht aan het eind van de tunnel is.
'Was het maar waar', verzuchtte de burgemeester daarop. Hij deelde opnieuw mee dat er wel gesprekken zijn met VolkerWessels, die als partner van Bever Holding aan tafel zit met de gemeente, om ter plekke iets nieuws te ontwikkelen. Maar het eerder door het college getoonde optimisme heeft inmiddels plaats gemaakt voor moedeloosheid en cynisme.


Last onder dwangsom

Er was al een last onder dwangsom opgelegd en daartegen is Bever Holding natuurlijk weer in beroep gegaan. De burgemeester reageerde met: 'Het gaat allemaal zo moeizaam'. Hij probeerde mevrouw Versteege en de gemeenteraad nog wel gerust te stellen en zei dat er volgens de brandweer geen gevaar was, ook niet in verband met het aanwezige asbest.
Maar Carla Versteeg bleek niet gerust gesteld. Zij hield de burgemeester voor: 'Het is niet de vraag óf maar alleen wanneer er ongelukken gebeuren. Het is daar levensgevaarlijk!' Ook Alkemade (CDA) vroeg om maatregelen die er voor zorgen dat er niemand meer in dit pand kan binnendringen. De burgemeester zegde daarop toe dat de locatie met extra hekken zou worden afgezet maar hielt daarbij wel een slag om zijn arm en uitte een profetische voorspelling: 'Er zijn altijd mensen die zich toegang weten te verschaffen' De burgemeester zegde de raad ook toe dat hij de genoemde problemen weer opnieuw onder de aandacht van de politie en ook van de brandweer zou gaan brengen.


Slechts een oplossing

Maandagochtend zei Carla Versteege, die zelf getuige was van de brand en de brandweeractiviteiten: 'Ik ben erg blij dat zich hierbij geen persoonlijke ongelukken hebben voor gedaan. Ik zie nu nog maar één oplossing. 'Wat mij betreft gaat het nu helemaal plat om erger te voorkomen'. Ze vindt dat het Noordwijkse college niks kwalijk te nemen is maar ze hekelt nadrukkelijk de opstelling van Bever Holding.

'De maat is vol'

Burgemeester Rijpstra had maandag vroeg al overleg met politie en brandweer. De geplaatste hekwerken hielden vandalen niet tegen want de oorzaak van de brand wordt toch gezocht in brandstichting. Over de gevaren en de rol van Ronnie van de Putte zegt de burgemeester: 'De maat is echt vol. De eigenaar bekommert zich kennelijk niet om mensen, het milieu en de natuur. We wachten niet langer meer en gaan nu over tot saneren en volledige sloop. We zijn hierbij wel verplicht eerst een asbestverwijderingsplan op te stellen en de specialisten van de ODWH zijn in actie gekomen. Gisteren al is een eerste onderzoek gehouden'. Rijpstra bevestigt verder dat een aantal weken geleden aan Bever Holding last onder dwangsom is opgelegd en dat het beroep van Ronnie van de Putte hiertegen half maart wordt behandeld.

Uit de krant