Afbeelding

Bollenteelt in het Vinkeveld

Algemeen

Vanaf 1850 heeft het Vinkeveld zich tot een belangrijk agrarisch gebied ontwikkeld. Dit kwam vooral door de aankoop van het voormalige landgoed Vinkeveld dat rond 1685 ontwikkeld werd door Johan Oudenrogge, Het lag er prachtig bij tegen de achtergrond van de duinen van De Zuid en de Coepelduinen. Het was een prachtig geheel met mooie lanen, tuinen en een groot herenhuis.

Deze lustwarande werd aangelegd rond een grote vinkenbaan en dank zij deze vinkenbaan kreeg het gehele gebied de naam Vinkeveld. Maar rond 1850 was het met deze pracht en praal gebeurd, want toen werden zowel het landgoed Vinkeveld als het aangrenzende landgoed Haasveld verkocht. De huizen werden gesloopt, de bomen gekapt en zo werd dit gebied omgevormd tot bollengrond. Zoals gezegd kwam de grote uitbreiding van het bollenareaal na het midden van de 19e eeuw. Vooral het gedeelte op de beide strandwallen richting Beeklaan werd voor de bollenteelt ontwikkeld. Meer naar het zuiden toe kwam er klei voor in de ondergrond, zodat het zuidelijk gedeelte meer voor de veeteelt werd gebruikt. Er ontstonden grote bollenbedrijven zoals Konijnenburg & Mark, Faase, de Groot Mulder, Groeneveld & Lindhout en C. Alkemade. Er kwamen ook verschillende grote bollenschuren, waar het tijdens het hele jaar een drukte van belang was. Zo waren er honderden bollenarbeiders bezig met het poten, koppen en rooien van bollen, waarna ze verder in de schuren werden gepeld, gesorteerd, schoongemaakt en verzendklaar gemaakt voor de verkoop. Hoeveel mensen hier in de bollen werkzaam waren kon men duidelijk tegen het middag- en avonduur zien, wanneer ze in een lange stoet naar huis trokken. Verder werden er ook bollen in kassen gekweekt, o.a. voor de teelt van bloemen , die in verschillende bossen naar de veiling gebracht werden. Dit beeld kunnen we nog een beetje terugvinden langs de Gerleeweg, waar nog een aantal kassen, schuren en woonhuizen staat. Alleen gaat het hier niet alleen maar om bollen, maar ook om verschillende andere soorten siergewassen en snijbloemen.

Op de oude foto, een opname van Maarten Plug, zien we een bollenschuur, gezien vanaf de Beeklaan. Deze schuur lag aan het Vinkenlaantje, nu is deze naam afgekort tot 't Laantje. De bollenschuur was van C. Alkemade, bijgenaamd Cor de Bril. Een indrukwekkend gebouw, waar bijna het gehele jaar volop bedrijvigheid heerste. Naast en achter de bollenschuur stond een groot kassencomplex, waarin destijds o.a. Gerbera's werden geteeld. De Gerbera was toen een bijzonder exclusieve plant. Men was daar best trots op en iedereen, die het maar wilde zien, mocht daar een kijkje nemen. Later werden er ook veel Ornithogalums gekweekt, die ook wel populair Zuidewindlelies werden genoemd. Het open land zag er toen heel anders uit, want overal in het land stonden fraaie heggen als afscheiding tussen de verschillende percelen. Het nadeel hiervan was, dat ze veel onderhoud vroegen. Na de winter werd het dekriet zorgvuldig verzameld en op rietschelften. Vele vogels, waaronder de Geelgorzen, wisten hiervan te profiteren. In de jaren '80 werd een groot deel van het bollenareaal vervangen door nieuwbouw en ontstond de nieuwe wijk Vinkeveld.

Afbeelding

Uit de krant