Toneelgroep Louis Bouwmeester speelt het toneelstuk Een Sneeuw in museumboerderij Veldzicht. | Foto: PR
Toneelgroep Louis Bouwmeester speelt het toneelstuk Een Sneeuw in museumboerderij Veldzicht. | Foto: PR

Louis Bouwmeester speelt 'Een Sneeuw'

Algemeen

In Streekmuseum Veldzicht wordt op 9, 10, 16 en 17 februari door Toneelgroep Louis Bouwmeester het toneelstuk 'Een Sneeuw' opgevoerd. Willem Jan Otten schreef deze wrange tragikomedie in 1981. Hij ontleende de titel aan een gedicht van J.H. Leopold, waarin een kind met zijn voet woorden in de pas gevallen sneeuw schrijft. Willem Jan Otten ontving in mei 2014 de PC Hooftprijs voor zijn essayistiek.

In de serre van een groot huis zit de oude Panda in een grote stoel. Het is winter en buiten vriest het. Vandaag wordt zijn verjaardag gevierd, maar door een ongeneeslijke ziekte kan hij niet meer praten – en dus ook niet aan de gesprekken deelnemen. Door zijn zwijgen nodigt hij anderen uit tot praten, maar niemand weet echt raad met hem. Vrijwel de hele familie is present en de grande dame des huizes, mevrouw Quint, is er alles aan gelegen om er een mooi feest van te maken. Vooral ook omdat het misschien wel de laatste verjaardag van Panda zal zijn.

Tijdens de tweede wereldoorlog heeft het grootste deel van het gezin gevangen gezeten in het Nederlands-Indische concentratiekamp Tjideng, Panda overleefde concentratiekamp Majdanek. Op het feest komen de oorlogservaringen van de oudere generatie, die er het liefst over zwijgt, in botsing met de jongeren, die er cynisch en laatdunkend over doen. Hun leven wordt beheerst door een verleden dat niet van hen is. Het feest verandert op subtiele wijze in een tsjechoviaans familiedrama.

'Een Sneeuw' wordt gespeeld op 9, 10, 16 en 17 februari. Aanvang 20.15 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via www.noordwijkticket.nl, de balie van De Muze en Boekhandel Van der Meer. De kaarten zijn inclusief 1 drankje. Streekmuseum Veldzicht is gelegen aan de Herenweg 114.

Uit de krant