De fractie van Puur bleek verdeeld te zijn over de Economische Agenda Bollenstreek. | Foto: Wim Siemerink
De fractie van Puur bleek verdeeld te zijn over de Economische Agenda Bollenstreek. | Foto: Wim Siemerink

Economische Agenda zorgt voor langdurig beraad

Algemeen Politiek

De Economische Agenda Duin- en Bollenstreek zijn ambitieuze plannen om de economie in de regio een impuls te geven. Deze week moest Noordwijk het besluit nemen om hieraan wel of niet mee te doen.

Puur, de grootste partij in de Noordwijkse raad, bleek zeer kritisch. Met name de diverse kosten kregen veel aandacht. Wethouder Barnhoorn bevestigde de ambitie en legde uit dat de diverse projectplannen de kosten verklaarden. De diverse projectgroepen worden uitvoerders die zich gecontroleerd weten door het Economic Board.

De geplande en zeer noodzakelijke financiële bijdrage vanuit het bedrijfsleven lijkt vooralsnog afhankelijk van de inzichten van de politiek. Arjan van den Akker (Puur) verbaasde zich over uitspraken van de wethouder. Van den Akker: 'je stopt geld in een project, gaat daarmee aanjagen en dit moet zorgen voor een zuigende werking waardoor het bedrijfsleven gaat meedoen. En als het bedrijfsleven niet wil investeren moet je snel stoppen.'

De wethouder kon hem toch niet helemaal geruststellen. Dat was ook op het onderwerp bezoldiging van het Economic Board. Hierbij pleitte van den Akker voor een 'non-profitclub' en dus onbezoldigde functionarissen die hij dacht te vinden in de top van het regionale bedrijfsleven op basis van een 'erebaan'.

De financiering, het verschuiven van kosten die nu al gemaakt worden, de constructie en het bijbehorende ambitieniveau waren reden voor van den Akker om te vragen het voorstel terug te nemen. Daarop kreeg hij felle kritiek van Roberto ter Hark (VVD). Die zei dat hij dan de kans heeft laten lopen om tijdig aan de bel te trekken.

De fractie van Puur bleef verdeeld en 3 fractieleden stemden tegen het voorstel, dat uiteindelijk wel werd aangenomen.

Uit de krant