Afbeelding

'Het gaat erom dat iemand eerlijk en oprecht is'

Algemeen Politiek

Communicatie werd tot een speerpunt benoemd bij het tot stand komen van dit college. Het gesloten akkoord liet daarbij aan duidelijkheid niets te wensen over.

Dat het niet altijd even gemakkelijk is om de Noordwijkers op de juiste wijze te informeren is in de praktijk al vaker duidelijk geworden. Onderwerpen zoals statushouders, de monumentenlijst, de bestemmingsplannen, burgerparticipatie en het duidelijk profileren van de verschillende politieke verantwoordelijkheden bleken in het recente verleden nogal eens aanleiding tot verontwaardiging. De gemeenteraad worstelt met het probleem want het blijkt in de praktijk moeilijk te zijn om de juiste wegen te vinden. De communicatie per onderwerp maar ook communicatie in zijn algemeenheid. De politiek is daarbij afhankelijk van de media en hun belangstelling voor de verschillende onderwerpen. De lokale kranten vervullen daarbij een belangrijke rol.


Nepnieuws

Tijdens de commissievergadering van deze week was inbreng van Louis Koppel (PvdA/GL) over communicatie, kort onderwerp van discussie. Het ging daarbij over zogenaamde 'onafhankelijke journalistiek en de vraag of de gemeente een rol zou moeten spelen in het bestrijden verkeerde beeldvorming en het zogenaamde nepnieuws. Koppel stelde: 'ik wil graag een tegemoetkoming doen om die journalistiek meer te borgen'. Koppel kwam tot deze opvallende actie door een brief gestuurd aan de gemeenteraad. Hierin werd de vraag werd of de gemeente een actievere rol zou moeten spelen in de nieuwspresentatie door het bestrijden van het nepnieuws. Hij beoogde een discussie met de andere fracties omdat hem niet duidelijk was hoe die er tegen aankijken. De commissie voerde een zeer beperkte discussie over een vijftal stellingen van Koppel.


Brede reactie

Deze week spraken we uitgebreid met wethouder Hans Bakker over dit onderwerp om dat hij communicatie in zijn portefeuille heeft. Tijdens het gesprek in zijn wethouderskamer in het gemeentehuis, werd duidelijk dat de wethouder belang hecht aan een goede samenwerking met de diverse kranten. Op de uitspraak dat er sprake zou zijn van eenzijdige en valse informatie kwam de wethouder met een brede reactie. Hij stelde nadrukkelijk dat het van belang is dat de media verslag doet van wat er speelt in politiek Noordwijk.
Hans Bakker in een duidelijk en uitgebreid betoog: 'Het is voor inwoners belangrijk dat zij goed geïnformeerd zijn. Ze kunnen dan gemakkelijk ideeën uitwisselen en een mening vormen. Een journalist moet dus de ruimte hebben om nieuws te vergaren. Omgekeerd moeten zij dit nieuws op een open en transparante manier brengen: zorgvuldig, onafhankelijk en integer'.
Bakker vervolgt: 'Voor college en gemeenteraad is het erg nuttig dat de media ons een spiegel voorhoudt. We krijgen dan goede artikelen over wat er speelt in het dorp en we worden kritisch bevraagd. Elke keer kunnen we laten zien wat we doen en waarom we de dingen doen zoals we ze doen. We krijgen terug of we daarbij goed werk leveren. Goede journalisten dwingen ons uitleg te geven over onze politieke daden. Zij halen ons uit een tunnelvisie en zorgen voor een andere kijk op een zaak. Zo blijven we scherp'.

Onderscheid

Wethouder Bakker spreekt van een luxesituatie ten opzichte van veel gemeente omdat in Noordwijk met grote regelmaat 4 of 5 mediavertegenwoordigers op de perstribune plaats nemen.
Hij maakt een zeker onderscheid tussen berichtgeving vanuit de Gemeente Noordwijk, het college van B&W en de Noordwijkse gemeenteraad. Alledrie maken ze gebruik van de publieke media om breed te informeren en wervend te communiceren en zoals de laatste tijd zo vaak, uit te nodigen. Maar toch kon de wethouder kon zich heel goed vinden in de motie van de Gemeenteraad die TMG (onder meer uitgever van Leidsch Dagblad) opriep om lokaal gericht nieuws te waarborgen en het voortbestaan hiervan niet in gevaar te brengen.
Hans Bakker: 'We hebben lokale weekbladen met veel aandacht voor de lokale politiek. Maar een regionaal dagblad met een grotere reikwijdte dat ons dagelijks van nieuws kan voorzien is eveneens van groot belang. Ze zijn me daarom allemaal even lief'.


Communicatie

Zoals al gezegd: Het juist en voldoende informeren van de Noordwijkers werd belangrijk genoemd bij de start van deze raadsperiode in 2014. Integriteit werd ook een speerpunt als antwoord op de veel besproken als kwetsend ervaren advertenties in de campagneperiode. Integriteit is vaker onderwerp van discussie binnen de politiek. Hans Bakker verduidelijkt opnieuw: 'Het betreft iets persoonlijks. Het gaat erom dat iemand eerlijk en oprecht en niet omkoopbaar is. En dat men betrouwbaar is; zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Dus geen verborgen agenda's, geen cliëntelisme, geen gespeelde emoties.
De wethouder zegt ook: 'Voor integriteit bij de journalistieke media gelden spelregels als feiten controleren, hoor en wederhoor toepassen. Duidelijk het onderscheid tussen feiten en (persoonlijke) meningen aangeven. Dus ook het verschil tussen redactionele artikelen en advertenties. En niet moedwillig personen beschadigen of hun privacy aantasten. Ook geen misbruik maken van de journalistieke positie. Er mag geen sprake zijn van belangenverstrengeling. Of daar juist helder in zijn en aangeven wat de binding is met het onderwerp of de belanghebbende'.
Hans Bakker zegt nog eens dat het is een voortdurende zoektocht is om een juiste invulling te geven aan het begrip integriteit. Hij ervaart het als een uitdaging om evenwicht te vinden in wat past en wat niet past. Bakker: 'Daar moeten we elkaar in steunen en waar nodig corrigeren. Ook bij komende verkiezingen'.


Sociale media

Landelijk wordt het publiek vooral geïnformeerd door dagbladen, radio en tv. Bovendien bedienen politici en overheidsinstanties zich in ruime mate van de sociale media. Twitterberichten, die een zeer beperkte weergaveruimte kennen, worden door de bestaande media nog al eens uitvergroot. En in de tegenwoordige tijd zijn de sociale media van groot belang geworden.
Ook lokaal ontwikkelt zich een berichtenstroom op deze nieuwe media. Omdat daarmee korte en krachtige boodschappen of uitnodigingen met gemak kunnen worden verzonden.
Maar daarmee bereik je helaas niet iedereen en de wethouder acht de bestaande lokale media, met name omroep BO en onze lokale kranten, van grote waarde.

Zelf is hij overigens recent weloverwogen actief geworden op Twitter. En ook de afdeling communicatie van de gemeente Noordwijk gebruikt naast de gemeentelijke website ook Twitter en Facebook. Dit samen met de gemeentelijke publicatie in het weekblad De Noordwijker zorgt dat de informatie van de lokale overheid richting de Noordwijkers maximaal wordt ondersteund. Omgekeerd hebben burgers ook hun eigen verantwoordelijkheid om nieuws te vergaren.

Of de mensen voldoende hebben aan de gemeentelijke informatie is nog niet onderzocht. Burgers die over diverse zaken meer willen weten kunnen dit mogelijk al vinden op de website. Deze gemeentelijke berichten zijn te vinden op internet, en wel op www.noordwijk.nl

Uit de krant