| Foto: Wim Siemerink
| Foto: Wim Siemerink

Weg met tegels en stenen uit de tuinen

Algemeen Politiek

steenbreek ♦ Op uitnodiging van de gemeente Teylingen kwamen bestuurders en ambtelijke ondersteuning van de Bollenstreekgemeenten inclusief Katwijk bij elkaar. In het kader van de verduurzaming van de streek en met name om vanuit de overheid te reageren op afbreuk van de biodiversiteit en de klimaatveranderingen.

Onder het motto 'het is tijd voor actie' is er een landelijke organisatie op touw gezet met de naam Steenbreek. Die zich tot doel stelt om het tegengaan van de verstening in tuinen en bewustwording te stimuleren over de nadelige gevolgen ervan.
Met de uitroep: 'Welkom in het nieuwe klimaat' werd de bijeenkomst geopend. Op basis van trefwoorden zoals duurzaamheid, klimaatverandering, meer stortregen en wateroverlast en biodiversiteit werd gesproken over de noodzaak van goed beheer. Dat is in het belang van bijen, vogels,insecten en niet in de laatste plaats van mensen.

Tegels in plaats van bewerkelijke borders rondom een grasveldje zijn inmiddels gemeengoed. Mensen nestelen zich in deze tijd nog graag op grote loungemeubelen en dat vereist een stevige ondergrond. Tuinarchitecten ontwierpen fraaie en minder fraaie oplossingen, waardoor er landelijk inmiddels bij bijna de helft van de particuliere tuinen waterdoorlatende grond is vervangen door steenmassa.

Tijdens de bijeenkomst in Voorhout werd duidelijk gemaakt dat er hier een belangrijke taak is weggelegd voor de gemeenten. In de streek blijken Noordwijk, Hillegom en Noordwijkerhout zich (nog) niet te hebben aangesloten. Lisse, Teylingen en Katwijk deden dit inmiddels wel. En die gemeentebesturen voeren nu een actief beleid om zowel in de particuliere tuinen als in de openbare ruimte het gebruik van steenmassa te minimaliseren.
Vanuit Noordwijk ontbrak vertegenwoordiging vanuit het college. Maar de wel aanwezige ambtenaar hoorde initiatiefnemers uit de steden den Haag en Leiden tal van praktijkvoorbeelden noemen waarmee particulieren zouden kunnen worden verleid om tegels en straatstenen te vervangen door groene of bloeiende planten. En tevens hoe gemeenten zelf ook mee kunnen doen.

Speciale websites, samenwerking met scholen en bedrijven en passend gebruik van de media zijn aanbevolen kanalen om het streven naar meer duurzaamheid te verhogen. 'Gemeenten moeten wel het voortouw nemen. Als ze het goed doen haken burgers als vanzelf aan', aldus voorzitter Veldstra van Operatie Steenbreek. Diverse fondsen zoals fonds 1818 waarderen bovendien initiatieven door een subsidie toe te kennen.

In de steden blijken vooral geveltuinen te worden aangelegd. Voortuinen waarin geen tegels meer worden toegepast krijgen in den Haag een waardering in de vorm van een speciaal bordje. In deze stad geldt nu de leus: 'Wil je een stenen tuin? Ga dan 3 hoog wonen'.
Mogelijk gaat Noordwijk, geïnspireerd door de bijeenkomst in Voorhout, meedoen aan Operatie Steenbreek.

Uit de krant