De 3 organisaties konden de Noordwijkse politiek snel overtuigen van het nut van samenwerking.
De 3 organisaties konden de Noordwijkse politiek snel overtuigen van het nut van samenwerking.

Duinwetering wordt centrum voor sport en welzijnsprojecten

Algemeen Politiek

welzijn ♦ Vierennegentigduizend euro voor een typisch Noordwijks initiatief. Beschikbaar gesteld vanuit de reservegelden die er zijn voor het sociaal domein. Met name voor het samenvoegen van de 3 projecten welke in het najaar van 2015 werden opgestart op het sportpark Duinwetering.

Het college zag toen in de combinatie van sport en welzijnswerk een aantal nieuwe mogelijkheden omdat de sportaccommodatie aan de Duinwetering kansen en ruimten bood. Twee vliegen in een klap zogezegd. Intensiever gebruik van de accommodatie plus een centraal punt voor gelijkgerichte activiteiten. Wat nu al heel snel is uitgemond in de poging tot samenvoeging van de 3 initiatieven op dit gebied.


Kwetsbare inwoners

De 3 projecten die werden opgezet waren Sportief voor Werk: een activeringstraject gericht op het in beweging brengen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast Reuring: een dagbestedingvoorziening gericht op kwetsbare inwoners. En als derde Friends United: een sportvereniging voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Die nog geen aansluiting kunnen vinden bij bestaande sportverenigingen.
In het raadsvoorstel wordt de nieuwe koppeling 'De kracht van Noordwijk' genoemd. Na een evaluatie werd het voor het college duidelijk dat het bundelen tot 1 project voordelen gaat geven wat betreft omvang, reikwijdte en vooral kwaliteit.


Unanieme steun

Inmiddels heeft Noordwijk landelijke waardering gekregen voor dit initiatief. Omdat maatschappelijke ondersteuning, participatie, jeugdhulp, sport en volksgezondheid hier op een unieke manier werden samengebracht. De politiek bleek nu unaniem extra steun te willen verlenen aan het voorstel van het college om de 3 organisaties financieel te steunen in hun gezamenlijke aanpak. Ook al vanwege de uitstekende ervaringen die werden opgedaan bij de betrokken maatschappelijke partners. V.v. Noordwijk, ISD Bollenstreek, Servicepunt Werk, Sociaal Wijkteam, Lokaal Loket en de nieuwe Noordwijkse welzijnsorganisatie zijn overwegend enthousiast. Wel bleken deze organisaties verbeterpunten te hebben aangedragen die nu al zijn meegenomen in de nieuwe projectopzet. De 3 organisaties gaven aan de commissie nog een uitleg over hun activiteiten die op en rondom Sportpark Duinwetering worden georganiseerd.

Wethouder Fles toonde zich bijzonder ingenomen met de diverse reacties van de politieke partijen. Die in een lange reeks de organisaties stuk voor stuk hun lofuitingen toe zwaaiden.
Mevrouw Zoetendaal (CDA) merkte op dat dit duidelijk voldoet aan bestaande behoeften. Zij hoopte zelfs dat het nog kan worden uitgebreid en wilde daarom ruimte om alles te kunnen laten groeien. Ze was dankbaar voor deze aandacht voor mensen met noodzaak tot individuele begeleiding.
Koppel (PvdA/GL) noemde het van groot belang dat iedereen mee kan doen. Ook mevrouw Epping (VVD) was zeer positief over deze succesvolle projecten. En noemde het een voorbeeld in de transformatie naar de nieuwe rol van de gemeente. Waarbij in deze projecten wordt uitgegaan van de eigen kracht van mensen.

Carina Drijver (D66) zag kansen om er nog veel meer nieuwe en bestaande initiatieven aan toe te voegen. Wethouder Fles beaamde dat dit mogelijk een begin betekend van iets groter en mooiers. Zij ziet vooral voor de nieuwe welzijnsorganisatie diverse taken op dit gebied. Onder anderen het coördineren, het controleren op doublures en er voor te zorgen dat er voldoende specialistisch maatwerk voor de verschillende doelgroepen wordt geleverd. Zij zegde daarnaast toe dat de diverse signalen die haar al bereikten en mogelijk nog zullen bereiken serieus worden genomen. Omdat het college het ziet als 'de kracht van Noordwijk' en bereid is te blijven doorontwikkelen, te blijven optimaliseren met vooral de laagdrempeligheid en de toegankelijkheid voor alle Noordwijkers als uitgangspunt.

Uit de krant