Afbeelding

Geheimen

Algemeen Binder

Het komt steeds maar weer terug. Geheimzinnigheid met politieke lading. Nu het beeld kwaliteitsplan Offem Zuid gestalte krijgt komt de herinnering terug. Vage deals met aannemers, projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren. Vreemde termen voor gewone burgers zoals disagio en bouwrechten. Vergaderingen achter gesloten duren in de raadzaal. Het zou beter zijn geweest dat burgers van niets wisten. Dat zou projectontwikkelaars de nodige informatie onthouden en daardoor zou de gemeente Noordwijk geld besparen.

Rondom het Gat van Palace werd inmiddels ruimte gecreëerd voor alweer een groot aantal geheimen en geheimzinnig gedrag van de politiek. Als een slager die zijn eigen vlees kleurt startte het Noordwijkse college van B&W een onderzoek. Waaruit duidelijk moest worden hoe Ronnie plotseling zijn miljoenen voordeel kreeg door de uitbreiding van bebouwingsmogelijkheden.
De uitslagen zijn er nog steeds niet. Terwijl het volgende geheim alweer op de agenda is geplaatst. Nu gaat het weer over een duistere deal betreffende dwangsommen en legesgelden. Waarbij de bedrijven van Ronnie, te weten Bever Holding en de Muntendamse Investering Maatschappij, de winstbrengende partijen zouden zijn. Gejuich in de collegevergadering: 'we zijn eruit!'

De afdeling communicatie van de gemeente Noordwijk werd aan het werk gezet. De propagandamachine maakte overuren. Want Ronnie toonde zijn charmante zijde. Hij stortte € 25000 in een jeugdfonds. Omdat hij Noordwijk iets na wilde laten! Jawel! Ik zie in gedachten zijn ravenzwarte oogjes glinsteren terwijl hij deze boodschap overbrengt. De man, ooit in Duitsland 'der Blumenkönig', werd in eigen land de krottenkoning. Jarenlang hield hij Noordwijk in een wurggreep en bleef hij eigenaar van diverse 'shameplekken'. En juist hij zou de behoefte hebben om Noordwijk iets tastbaars na te laten. In de vorm van een jeugdfonds. Wel onder voorwaarden. Slechts één daarvan mocht worden gepubliceerd. Ronnie ging staan, trok even de stropdas recht, knoopte zijn Armani colbertjasje met 1 knoop dicht en sprak onverbiddelijk tot de burgemeester: 'De gemeente moet een even groot bedrag inleveren'. Nou ja zeg! Maar, dit bleef in ieder geval niet geheim. De andere schimmige details echter wel. Politiek Noordwijk gaat daar in meerderheid mee akkoord.

De oppositie ziet met lede ogen aan dat het gebeurt. En dus blijven vragen onbeantwoord. Welke ambtenaar was verantwoordelijk voor het cadeautje aan Bever Holding op het Gat van Palace? Wie draagt daarvoor de politieke verantwoordelijkheid. Waarom blijft dit allemaal geheim? Want ongeacht of deze blunder goed of slecht uitpakt voor Noordwijk, het kan toch niet bestaan dat de vraag onbeantwoord blijft of hier sprake is van een foutje, kwade opzet of erger nog corruptie. Ik ga voorlopig uit van het goede, maar acht het noodzakelijk dat alle geheimzinnigheid wordt opgeheven. Kom op zeg! Maak alles openbaar svp.

Uit de krant