De eerder gehouden praatsessie in de Kapel en brede samenwerking is nu de basis van de herontwikkeling van het uitgaansgebied.
De eerder gehouden praatsessie in de Kapel en brede samenwerking is nu de basis van de herontwikkeling van het uitgaansgebied.

Herontwikkeling van De Grent moet integraal gebeuren

Algemeen Politiek

Grent n Het Noordwijkse uitgaansleven is de laatste jaren in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Eigentijdse ontwikkelingen, veranderend consumentengedrag en dwingende overheidsvoorwaarden alsmede de economische ontwikkelingen hebben diepe sporen nagelaten.


Een rigoureuze herontwikkeling van de het uitgaansgebied aan de Grent wordt inmiddels door iedere betrokkene als bittere noodzaak gezien. Samen met het bureau APPM management consultants is de gemeente in gesprek gegaan met de eigenaren, ondernemers en geleerde koppen . Gezamenlijk hebben zij zich gebogen over bestaande problemen, mogelijkheden en onmogelijkheden voor de korte en voor de lange termijn. Daarbij werd nog weer eens duidelijk dat alles valt of staat met een goede samenwerking door alle betrokkenen. Waarbij het samenwerken van de gemeente Noordwijk met vastgoedeigenaren en exploitanten een eerste stap moet zijn. De gemeente ziet op lange termijn kansen in zowel een verandering in programma als in de stedenbouwkundige structuur en kwaliteit van het gebied. Er is wel de overtuiging dat het aantal vierkante meters harde horeca te groot is en dat nu op dezelfde koers blijven varen voor de lange termijn niet succesvol kan zijn. Inkrimpen van bestaande harde horeca vindt men noodzaak.


Wantrouwen

Maar het bestaande wederzijdse wantrouwen blijkt een gezamenlijke aanpak nu nog in de weg te staan. De gemeente meent nu dat dit betekend dat het gesprek moet worden aangegaan op basis van een gedeeld perspectief. Zij stellen de ondernemers voor om snel een nieuwe club in het leven te roepen die niet alleen een event calendar voor 2017 gaat samenstellen maar tegelijkertijd samen met de gemeente een nieuwe set spelregels gaan vastleggen. Die als leidraad gaat fungeren en waarop steeds kan worden teruggevallen. Openlijk wordt al gesproken over een mogelijke financiële inbreng vanuit het kersverse Ondernemersfonds. Met een mogelijk uitgangspunt dat dan markt en overheid de kosten van deze aanpak in cofinanciering dragen.


Branding

Hoewel er wel degelijk wordt gedacht aan een pragmatische afstemming met omliggende gebieden zoals Hoofdstraat en K.W. Boulevard, wil men zich in eerste instantie beperken tot de Grent. Conceptontwikkelaars moeten zich op zeer korte termijn toeleggen op branding, het in de marktzetten van het uitgaansgebied als een merk. Nadrukkelijk is men al opzoek naar een nieuw imago en mogelijk een nieuwe naam voor dat wat nu in de volksmond simpel maar wel voor iedereen duidelijk 'de Grent' heet te zijn. Het resultaat van eerdere gesprekken is er en vormt de aanleiding voor een eerste aanzet. Het betreft een marketing- en communicatieplan met daarnaast eenvoudige ontwerpschetsen voor o.a. huisstijl, typografie, payoffs, Dan kan een keuze gemaakt voor de nieuwe merknaam. Dat moet nu voor de korte termijn de basis zijn om snel campagne te gaan voeren.

Volgens de deskundigen kan de verandering morgen al beginnen. Maar morgen lijkt wel erg ambitieus. Want er is ook het standpunt: 'Pas wanneer begonnen wordt met het opstellen van de ontwikkelstrategie starten we met korte termijn acties.' Voor de langere termijn moeten de plannen verder worden uitgewerkt. Want er lijkt wel wat te gaan gebeuren in Noordwijk. Voor de gemeente doet zich nu een nieuwe kans voor om te sturen op de integrale kwaliteit en samenhang met omliggende gebieden. Waarin de K.W. Boulevard natuurlijk moet worden betrokken. Met het besef dat de ontwikkelingen rond de Hoofdstraat, Maarten Kruytstraat en Jan Kroonsplein eveneens belangrijke onderdelen zijn. Men ziet nu kansen door kwaliteit toe te voegen in de traditie van Noordwijkse binnenhofjes. Want het moet allemaal, volgens de deskundigen, veel minder rommelig, veel vriendelijker en ambitieuzer. Met een uitstraling van het totale gebied waarbij 'gastheerschap' dominant herkenbaar is.

Uit de krant