Afbeelding

Genomineerden Sportverkiezingen

Algemeen Sportverkiezingen

Sander Bos, freestyle kitesurfen

'Bij het kitesurfen zijn we afhankelijk van de wind, hierdoor moeten we elke dag waarop het waait aangrijpen en het water op gaan om te trainen. Een trainingssessie duurt ongeveer 3 uur. Zeker als het koud is hou je dit niet zo lang vol. Als het warm is kun je zo de hele dag trainen.

De sport groeit nog heel erg en om bij te blijven moet je er dagelijks mee bezig zijn. Vandaar dat ik in de winter altijd ga trainen in het buitenland. Iedere winter reis ik af naar Brazilie, de ideale plek om te kiten. Daarna ga ik vaak nog naar een nieuwe plek zoals Venezuela, Kaapverdie, Zuid-Afrika, Zanzibar of Marokko. In de zomer kun je makkelijk in Nederland trainen.

De kitesurfsport groeit flink. Er waren 35 deelnemers bij een NK. Op een EK is dit ongeveer 50 deelnemers, en bij de WK-stops doen er gemiddeld 100 deelnemers mee. In Nederland zijn er gemiddeld 10.000 kitesurfers. Toen voor mij het competitie kitesurfen begon zat ik nog op school, en moest ik de wedstrijden/trainingen in het buitenland combineren met de studie. 

Sponsoren voor de reizen en trainingen zijn moeilijk te vinden, dus is het veel zelf sparen om naar het buitenland te kunnen. Daarvoor ben ik een kitesurfschool gestart in Nederland.

De beste prestatie is eerste op het NK Freestyle. Op het NK Freestyle was ik de afgelopen twee jaar tweede geworden, en wilde ik dit jaar perse Nederlands Kampioen worden. Mijn mooiste prestatie is derde op het NK wave. Ik stond naast de wereldkampioen Kevin Langeree.
Kitesurfen is de gaafste watersport die er is. Door middel van een vlieger laat je je voorttrekken door de wind op een surfboard. Door de kracht van de wind kun je hoog springen en de gekste tricks doen.'

Uit de krant