Afbeelding

Noordwijkse zaken

Algemeen Binder

De lokale politiek staat onder druk. Belangrijke zaken zijn niet meer in handen van de lokale partijen. Maar zijn gedelegeerd aan instanties die regionaal en dus goedkoper taken kunnen uitvoeren. Lokale bestuurders blijven politiek verantwoordelijk zonder dat deskundigheid voorwaarde is. De verantwoordelijkheid gaat niet veel verder dan 'dit nemen we mee' en 'dit laat ik onderzoeken'.

Lokale politieke keuzes sneeuwen daarom onder. Regionale aanpak heerst en dat maakt het verschil in plaatselijke politieke inzichten tot een farce. Lokaal sociaal belang is inmiddels een bijkomstigheid die er eigenlijk niet toe doet. De gezamenlijke portemonnee is in alle zaken leidend. Principiële politieke keuzes die extra geld kosten halen het niet meer. In de diverse politieke vergaderingen in raad en commissie hoorde je ooit af en toe nog wel een politiek opmerking. Maar eindigde vaak in gestotter wanneer de financiële consequenties duidelijk werden. Inmiddels durven de principiële politici zelfs niet meer te stotteren. Met als gevolg dat de meeste vergaderingen zich beperken tot hamerstukken.
Waar moet dit heen? Nog een jaar en dan komen de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen al weer in zicht. Dan is er een periode van 4 jaar voorbij. Jaren van veel praten, jaren van elkaar vliegen afvangen en jaren van verspilde energie. Raadsleden die ik aanvankelijk vol strijdlust en met veel energie bezig zag, herken ik niet meer. Zogenaamde nieuwe en progressief denkende talenten blijken nu al te neergeslagen. Deze 'talenten' worden nauwelijks meer als energiek en strijdlustig herkend. Ook de politiek geïnteresseerden burgers haken af. Slechts persoonlijk belang lokt af en toe een paar dorpsgenoten naar de raadzaal. En die ervaren daar,net als uw columnist, dat afgesproken regeltjes en de zogenaamde 'orde van de vergadering' veel belangrijker worden geacht dan de politiek zichtbaar maken. Mogelijke interessante discussies worden vooral door de grootste partij te vaak uit de weg gegaan. Waarbij dan wordt verwezen naar de afspraak om zogenaamde 'technische vragen' schriftelijk in te dienen. Het lijkt correct maar ik vind dit als semideskundige volkomen onwenselijk. En ik constateer dat dit veroorzaakt wordt door ondeskundigheid in samenhang naar de hang om superioriteit uit te stralen. En dan volgt deze week de meer dan rake vaststelling door deskundigen: 'Gemeenteraadsvergaderingen zijn als gevolg van deze ontwikkelingen niet meer de plek waar de interesse van de burger voor het politieke proces wordt gevoed'.
Toch komt er een verkiezingsstrijd. Maar waar zou de strijd over moeten gaan? Unaniem speelden partijen voor Don Quichot in het gevecht tegen windmolens.
Unaniem koos men voor hoogbouw aan de Boulevard. Unaniem gaf men SJC in navolging van de Duinwetering een presentje aan de Lageweg. De gewone Noordwijkse zaken zijn dus unaniem geregeld. Tijd om ook eens unaniem te gaan besturen?

Uit de krant