Afbeelding

Succes

Algemeen Binder

Recentelijk werd ik gevraagd door onbekend persoon om met hem een kopje thee te drinken. Natuurlijk deed ik dit en na de keus te hebben gemaakt voor rooibos kwam er een vraag.

De brave man wilde een bijdrage leveren aan de uitstraling van Noordwijk als toeristenplaats en had ideeën. Die aanvankelijk goed werden ontvangen. Maar later toch van tafel geveegd. Zijn vraag aan mij was op welke wijze hij zijn plannen toch zou kunnen realiseren. Na zijn verhaal schreef ik hem dit advies:

Brave borst,
Ik ga niet beoordelen of het idee goed of slecht is. Dat moet het gemeentebestuur beoordelen. Waar ik slechts iets over kan zeggen is de manier waarop je dit soort ideeën, volgens mijn ervaringen, mogelijk verwezenlijkt zou kunnen krijgen. Met hierbij een aantal overwegingen die ik als belangrijk classificeer.


Overweging 1
Je bent bij de wethouder begonnen. Die gaf jouw het idee dat het best gerealiseerd zou kunnen worden. Hij beloofde een snel antwoord. Dat kreeg je niet van hem maar van zijn ambtenaar. Die heel kil meedeelde dat dit niet paste in de plannen van het college.
Overweging 2
Het huidige politieke veld wordt enorm beïnvloed door eigentijdse inzichten, mogelijk zelfs door gebrek aan inzichten. Het idee leeft dat burgers het allemaal beter weten. Referenda zijn daardoor populair. De meerderheid (vaak met wat minder goede ideeën) is voor politici belangrijker dan de minderheid (vaak met goede ideeën en de juiste kennis).
Overweging 3
Het ambtelijk apparaat zijn de mensen met de jarenlange ervaring. Die bestuurders adviseren. Bestuurders en hun ambtenaren staan al of niet met regelmaat in contact met belangengroepen.
Zorg op de hoogte te zijn van de bestaande bestuurlijke criteria. Dus goede contacten met de juiste mensen binnen het ambtelijk apparaat is van belang, naast die met de diverse belangengroepen.

Overweging 4
Politiek gaat om macht. Politieke partijen gebruiken burgers om deze macht te veroveren. Grote aantallen zijn dus interessant. Als je iets wil realiseren is het zaak de juiste aantallen voor je ideeën te winnen.
Overweging 5
Politici zijn maar al te vaak haantjes die het niet onbelangrijk vinden om met hun eigen ideeën in de belangstelling te staan. Dus politici wel voor je karretje spannen maar toestaan dat zij pronken met andermans veren. Met bijpassende foto's in de media.
Overweging 6
De media kunnen dus een rol spelen in de meningsvorming. In deze moderne tijd hoort er dus wel degelijk ook een doordacht mediaplan om het publiek en dus de politiek voor je ideeën te winnen.
Overweging 7
Bezint eer gij begint.

Succes gewenst met je bijna kansloze missie!
Binder

Uit de krant